NATO varustuse vedu läbi Pakistani venib

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
6. juulil Quettas toimunud meeleavaldus transiiditeede taasavamise vastu.
6. juulil Quettas toimunud meeleavaldus transiiditeede taasavamise vastu. Foto: SCANPIX

Täna oli alles teine kord pärast Islamabadi kehtestatud ja seitse kuud kestnud keelu lõppu, kui NATO vägede varustust kandvad veokid ületasid Pakistani piiri, kirjutab uudisteagentuur AFP.


Erinevatel andmetel suundus täna läbi Chamani piiripunkti Afganistani kolm või neli toiduvaru vedavat NATO veokit. Kohalike ametnike teatel kaitsesid masinaid hõimupolitsei ja sõjaväestatud jõud.

Khyberi piirkonnas läbi Torkhami piiripunkti peaks täna Pakistanist Afganistani sõitma ametnike sõnul seitse kuni kümme veokit.

Pakistan sulges NATO vägedele kaupa viivate jaoks oma teed pärast seda, kui USA õhurünnakud mullu novembris nõudsid 24 Pakistani sõduri elu. Islamabad nõustus transiiditeede taasavamisega alles nüüd, pärast USA välisministri Hillary Clintoni 3. juulil esitatud vabandust Pakistani sõdurite surmade pärast.

Siiani pole aga taasavatud transiit olnud just hoogne, kuigi sadamalinnas Karachis laotakse kaupa konteineritesse. Tuhanded veokijuhid nõuavad NATO allhankijailt enne taas Afganistani sõitmist hüvitist seitsme tööta olnud kuu eest. Nende sõnul on see töö liialt ohtlik ja halvasti tasustatud.

Nimelt on Pakistani Taliban lubanud, et ründab taas Afganistani suunduvaid NATO varustuskonvoisid ja tapab autojuhid.

«Me oleme olukorra pärast liialt ettevaatlikud ja murelikud. Üle maa minemine oli ohtlik juba enne valitsuse keeldu, kuid nüüd on ohud kasvanud,» ütles Kõigi Pakistani Naftatankerite Liidu president Akram Khan Durrani AFP-le. «Võimude poolt pole keegi meiega korralikult ühendust võtnud ja kinnitanud lollikindlat turvalisust.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles