Venemaa ei nõustu Süüriale sanktsioonide kehtestamisega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO julgeolekunõukogu.
ÜRO julgeolekunõukogu. Foto: SCANPIX

ÜRO Julgeolekunõukogu liikmed alustasid neljapäeval läbirääkimisi Süüriat puudutava resolutsiooni üle, kuid Venemaa deklareeris, et ei kavatse sanktsioonidega nõustuda.

Venemaa ja lääneriigid on esitanud Julgeolekunõukogule võistlevad resolutsioonikavad.

Suurbritannia, USA, Prantsusmaa ja Saksamaa nõuavad ÜRO harta seitsmenda peatüki alusel president Bashar al-Assadile sanktsioonide kehtestamist, aga Venemaa on kindlalt vastu.

«Kõige üle on võimalik läbi rääkida, aga selle üle me ei räägi. See on punane joon,» ütles Venemaa ÜRO suursaadiku asetäitja Igor Pankin pärast saadikute esimest kõnelust ajakirjanikele.

Venemaa ja Hiina on kasutanud varem kahel korral vetot Julgeolekunõukogu resolutsioonide vastu, mis on viidanud Süüria režiimile sanktsioonide kehtestamisele.

Kõigi 15 liikmesriigi saadikud kohtuvad neljapäeval, et kahte võistlevat teksti arutada.

Julgeolekunõukogu peab võtma resolutsiooni vastu 20. juuliks, sest siis lõpeb Süüriasse saadetud 300 ÜRO vaatleja 90-päevane mandaat.

Relvarahust, mida vaatlejad jälgima saadeti, ei ole kinni peetud ja kuu aja eest peatasid vaatlejad kasvava julgeolekuohu tõttu oma missiooni.

Süürias on inimõigusaktivistid andmetel tapetud 16 kuu jooksul üle 17 000 inimese.

Venemaa resolutsioon pikendaks lihtsalt ÜRO vaatlejate mandaati kolme kuu võrra, lääneriigid tahavad aga, et Julgeolekunõukogu esitaks Assadile ultimaatumi lõpetada 10 päeva jooksul rünnakud raskerelvadest, ähvardades vastasel korral sanktsioonidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles