Ukraina gaasihaarangu taga nähakse ägenevat võimuvõitlust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukaina riiklik energiaettevõte Naftogaz.
Ukaina riiklik energiaettevõte Naftogaz. Foto: AFP / Scanpix

Päev pärast seda, kui Ukraina julgeolekutöötajad korraldasid riikliku kütusekompanii Naftogaz peakorteris haarangu, otsustas eriteenistus eile peatada firma tegemiste uurimise, teatas eile õhtul uudisteagentuur RIA Novosti.


Kui Kremlile lähedase infoallika teade tõele vastab, tähendab see president Viktor Juštšenkole alluva julgeolekuteenistuse (SBU) hilinenud nõustumist Kiievi Ševtšenko rajoonikohtu üleeilse otsusega, mille kohaselt tuleb kõik uurimistoimingud Naftogazi ametiisikute suhtes viivitamatult lõpetada.



SBU reageeris kohtumäärusele veel üleeile teatega, et läbiotsimised on seadusega kooskõlas ja viiakse läbi nädala alguses algatatud kriminaalasja raames.



Eile üritasid SBU töötajad siseneda ka Naftogazi tütarettevõtte Ukrtransgaz kontorisse, kuid olid sunnitud hoonest ilma läbiotsimist korraldamata lahkuma, sest uurijaid kontorisse ei lastud.



Ukraina torujuhtmeid haldava Ukrtransgazi pressiesindaja sõnul nõudsid erariietes uurijad hoonesse sisselaskmist, kusjuures tema sõnul ei esitatud ühtegi dokumenti ega läbiotsimisluba, vahendas Reuters.



Vene peaminister Vladimir Putin ütles eile, et on Naftogazi haarangu võimalike tagajärgede pärast ülimalt mures. Ühtlasi ähvardas ta gaasitarned Ukrainasse peatada, kui Kiiev ei tasu laupäevaks Gazpromile võlga veebruaris tarbitud gaasi eest.



Hoiatusele järgnes viivitamatu vastus Naftogazilt. Võlg lubati kohe ära maksta. Tasumist kinnitas eile õhtul ka Gazprom.



SBU töötajate sõnul oli läbiotsimine seotud uurimisega Naf­togazi töötajate vastu, keda kahtlustatakse 6,3 miljardi kuup­meetri transiitgaasi varguses, millest saadav tulu ulatub kuni 7,5 miljardi grivnani (ligi 11,9 miljardit krooni), vahendas uudisteagentuur UNIAN.



Väidetavalt üritasid julgeolekutöötajad Naftogazi kontorist leida ka jaanuaris Gazpromiga sõlmitud gaasitehingu tarne- ja transiidilepingute originaale. Naftogazi sõnul lahkusid uurijad ettevõttest mõne tunni järel dokumente leidmata.



Haarangu taga nähakse Ukraina presidendi Viktor Juštšenko ja peaminister Julia Tõmošenko ägenevat võimuvõitlust. Juštšenko on nimetanud Tõmošenko nõustumist Putini esitatud gaasitehingu tingimustega riigi mahamüümiseks.



Tõmošenko arvates on läbiotsimiste eesmärk riigi gaasisüsteemi halvamine. Tema kinnitusel avaldas Juštšenko julgeolekuteenistusele survet haarangute korraldamiseks. «See ei ole ainult põhiseaduse rikkumine, vaid sisuliselt riigi õigusnormide vundamendi hävitamine,» ütles Tõmošenko.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles