Euroopa Keskpanga intressikärbe ei suuda majandust päästa

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Keskpank
Euroopa Keskpank Foto: SCANPIX

Euroopa Keskpank kärpis eile baasintressi rekordmadalale 1,5 protsendi tasemele, kuid analüütikute hinnangul ei pruugi intressikärped majandust päästa.


Euroopa Keskpank eesotsas president Jean-Claude Trichet’ga kärpis eile baasintressi 0,5 protsendipunkti võrra. Keskpank üritab intressikärbetega euro­tsooni majandust turgutada, kuid sellele vaatamata siplevad riigid languses tõsisemalt, kui keskpank veel kolm kuud tagasi oskas ette näha.



Analüütikute sõnul on keskpank tegutsemisega hiljaks jäänud. Goldman Sachsi analüütik Erik Nielsen tõdes Bloombergile antud intervjuus, et Euroopa Keskpanga peataolek ja USA keskpangast Föderaalreservist oluliselt aeglasem tegutsemine on läinud majandusele maksma 100 miljardit eurot.



«Keskpank ei ole suutnud majanduslanguse tõsidust õigesti hinnata,» nentis ka Barclay Capitali analüütik Julian Callow. «Keskpanga rahapoliitika jäikus pidurdab majanduse paranemist.»



Callow ootab eurotsooni majanduse kosumist alles 2012.aastaks. Oktoobrist alates on keskpank intressi kärpinud 2,75 protsendipunkti võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles