Indrek Neivelt lahkus tühjaks lüpstud Arengufondi eesotsast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Neivelt.
Indrek Neivelt. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti Arengufondilt Eesti Telekomi aktsiate äravõtmisega jäi riik ilma ka fondi nõukogu juhist, visionäärina tuntud Indrek Neiveltist.


Eile riigikogu majanduskomisjoni esimehele tagasiastumisavalduse esitanud Neivelt ei teinud saladust, et tema otsus on seotud fondi rahastamisega.



Neivelt väljendus siiski delikaatselt, nimetades sammu põhjuseks «Arengufondi investeerimisrolli kahanemist» ja soovi keskenduda rohkem tegevusele erasektoris.



Juba veebruaris hoiatas Arengufondi nõukogu valitsust, et fondi kapitaliks olevate aktsiate ja neilt oodatavate dividendide äravõtmine tähendab sisuliselt fondi tegevuse lõpetamist ja sellele seadusega pandud investeerimisfunktsioonide täitmata jäämist.



Koalitsioon leppis negatiivse lisaeelarve koostamisel kokku Arengufondi jätkamises iseseisva asutusena, kuid selle rahastamine hakkab käima riigieelarve kaudu.



Riigilt 2007. aastal fondile antud aktsiate tagasivõtmisega võitis riik eelarvesse 325 miljonit krooni, mullu sai fond aktsiatelt dividende üle 40 miljoni krooni. Riik andis Arengufondile selle loomisel üle 4,1 miljonit Eesti Telekomi aktsiat.



Ameerika Ühendriikides viibiv Arengufondi juht Ott Pärna kinnitas eile õhtul Postimehele, et fondi tegevjuhtimises Neivelti samm midagi otseselt ei muuda. «Raha investeeringuteks jätkub meil aastaks ja ka arenguseire jätkub,» kinnitas ta.



Arengufondi seaduse järgi nimetab riigikogu majanduskomisjoni ettepanekul uue nõukogu liikme, siis valib nõukogu endi seast uue esimehe.



Kuni nõukogu uue esimehe valimiseni täidab nõukogu esimehe kohuseid Arengufondi nõukogu aseesimees Erik Terk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles