Clinton otsib Venemaaga uut sidet

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA riigisekretär Hillary Clinton pressikonverentsil NATO peakorteris Brüsselis.
USA riigisekretär Hillary Clinton pressikonverentsil NATO peakorteris Brüsselis. Foto: Reuters / Scanpix

USA riigisekretär Hillary Clinton loob täna uue administratsiooni esimese kõrgetasemelise otsekontakti Venemaa juhtkonnaga, kohtudes Genfis välisminister Sergei Lavroviga.


Clinton üritab kohtumisel leevendada pingeid, mis tekkisid kahe riigi suhetesse eelmise presidendi ajal ning leida toetust rahvusvaheliste jõudude tegevusele Afganistani sõjatandril, vahendas

Reuters

.



Suuri ja tähtsaid otsuseid tänaselt õhtusöögilt Genfis siiski ei oodata, kuid uus USA administratsioon soovib lõpetada katsed suruda Moskvat isolatsiooni mullu augustis Gruusias korraldatud sõja pärast, mida üritas teha president Bushi meeskond.

«Ma ei arva, et suhtlemise lõpetamisega Venemaad karistatakse,» selgitas Clinton eile Brüsselis ajakirjanikele. «Ma leian, et me peame olema valmis innukalt rõhutama neid erimeelsusi, mis meil on, samas otsides ühist pinda seal, kus võimalik,» märkis riigisekretär.

Vene välisministeerium teatas hommikul, et tänaste kõneluste tulemusi oodatakse Moskvas vaoshoitud optimismiga, vahendas Interfax.  

Clinton on juba vahetanud Lavroviga kirju, milles väljendatakse soovi alustada kahe suurriigi suhetes uut peatükki. Sellele aitas kaasa ka NATO välisministrite eilne otsus naasta ametlikult Venemaaga kõrgetasemeliste sidemete juurde, mis külmutati Gruusias peetud sõja järel.

Obama administratsioon on teatanud soovist «algseadistada» suhted Moskvaga ning keskendub diplomaatias seejuures peamiselt Afganistani sõjale, oma raketitõrjesüsteemi tulevikule, tuumarelvastuse piiramisele ja islamivabariigi Iraani ohjeldamisele.

Kreml on kinnitanud oma valmisolekut laiemaks koostööks, sest väidetavalt usuvad Vene ametnikud, et kui Talibani liikumist ei ohjeldata Afganistani pinnal, võib see levida ka endistesse Nõukogude vabariikidesse Kesk-Aasias ja isegi Venemaale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles