Clinton saabus Egiptusesse Morsiga kohtuma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hillary Clinton kohtumas Mohamed Morsiga.
Hillary Clinton kohtumas Mohamed Morsiga. Foto: SCANPIX

USA välisminister Hillary Clinton saabus laupäeval Kairosse esimesele kohtumisele Egiptuse uue presidendi Mohamed Morsiga.

See on Clintoni teine visiit Egiptusesse alates mullu veebruarist, kui autokraatlik president Hosni Mubarak rahvaülestõusuga kukutati.

Välisminister kohtub kahepäevasel visiidil Morsi ja teiste kõrgete ametnikega, samuti kodanikeühendustega, vahendas ametlik uudisteagentuur MENA.

Clinton külastab riiki ajal, mil seal käib äge võimuvõitlus presidendi ja relvajõudude vahel, mis on riiki alates Mubaraki kukutamisest valitsenud. Morsi allkirjastas pühapäeval seadluse, millega tühistas konstitutsioonikohtu juunikuise otsuse parlament laiali saata. Ühtlasi kutsus islamistlike vaadetega Morsi pidama parlamendivalimisi 60 päeva jooksul pärast uue põhiseaduse vastuvõtmist, mis leiab eeldatavasti aset aasta lõpu poole.

Morsi sammu tervitasid tema toetajad, kes pidasid kohtu otsust parlament laiali saata poliitiliseks, kuid see vallandas ka kriitikatormi ja oponentide süüdistused, et president ületab oma volitusi.

Nädala alguses kutsus Clinton kõiki osapooli dialoogi alustama. Tema sõnul peaksid egiptlased «saama selle, mille nimel nad protestisid, milleks on täiesti valitav valitsus, mis viib oma otsustega riiki edasi».

Mullu novembris alanud kolmeetapilistel parlamendivalimistel said islamistid ülekaaluka võidu ning Moslemivennaskonnal on alamkojas enamus.

Kohus langetas oma vastuolulise otsuse päev enne presidendivalimiste teist vooru, millega sai Morsist Egiptuse esimene tsiviilisikust ja demokraatlikult valitud riigipea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles