Wiesenthali keskus esitas Ungarile uusi tõendeid Csatáry kohta

BNS
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Natsikurjategijaid jälitava Simon Wiesenthali keskuse Jeruusalemma haru juht Efraim Zuroff.
Natsikurjategijaid jälitava Simon Wiesenthali keskuse Jeruusalemma haru juht Efraim Zuroff. Foto: SCANPIX

Natsidest kurjategijaid küttiv Simon Wiesenthali keskus teatas pühapäeval, et on esitanud Budapestile uut tõestusmaterjali, et enim tagaotsitud sõjakurjategija László Csatáry elab suure tõenäosusega Ungaris.

Holokausti meenutamisele ja natsiroimarite paljastamisele keskendunud organisatsioon teatas, et keskuse esindaja Efraim Zuroff esitas läinud nädalal Budapestis prokurörile uut tõestusmaterjali, mis puudutab Teise maailmasõja ajal toime pandud kuritegusid (keskuse nimekirja) enim tagaotsitud (kurjategijate) number ühe kahtlusaluse László Csatáry poolt, keda süüdistatakse 15 700 juudi surma kaassüüs.

«Antud uus tõestusmaterjal tugevdab niigi väga tugevat kaasust Csatáry vastu ja kindlustab meie tungivat nõudmist, et ta tuleb oma kuritegude eest vastutusele võtta,» ütles Zuroff avalduses.

Keskuse kohaselt viitavad tõendid «Csatáry võtmerollile umbes 300 juudi deporteerimises Košicest (tänapäeva Slovakkias) Kamjanets-Podilskõisse Ukrainas, kus peaaegu kõik 1941. aasta suvel mõrvati».

Wiesenthali keskus kutsus Ungari prokuröre 97-aastast Csatáryt kohtusse tooma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles