Hillary Clinton püstitas omapärase rekordi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister Hillary Clinton on alates 2009. aasta jaanuarist olnud kodumaalt eemal 351 päeva ja reisinud 102 riiki.
USA välisminister Hillary Clinton on alates 2009. aasta jaanuarist olnud kodumaalt eemal 351 päeva ja reisinud 102 riiki. Foto: SCANPIX

Täna 13 päeva pikkuselt ja üle 43 000 kilomeetri pikkuselt ringreisilt Washingtoni naasev Hillary Clinton on püstitanud omalaadse rekordi – temast sai kõigi aegade enim reisinud Ühendriikide välisminister.

Clintoni üks abilistest nimetas otsust minna maakera ümbermõõdust 3000 kilomeetrit pikemale maratonturneele, mille käigus külastas ta Prantsusmaad, Afganistani, Jaapanit, Mongooliat, Vietnami, Laost, Kambodžat, Egiptust ja Iisraeli, «eriti absurdseks, isegi meie jaoks», kirjutas AP.

Kuigi säärane armutu reisimine võib kehale ja vaimule rängalt mõjuda, naljatas Clinton eile, et ta võiks veel jätkata.

«Olen tänulik, et saan siin olla, kuid ma pean kahjuks ära minema,» ütles ta Iisraelis ajakirjanikele. «Minu reisimeeskond kibeleb juba koju, mina tahaksin Jeruusalemma jääda, kuid pean oma kohust täitma,» lisas ta ohkega.

Clinton on USA välisministeeriumi andmetel alates 2009. aasta jaanuarist olnud kodumaalt eemal 351 päeva, reisinud 102 riiki ja lennanud 1 357 736 kilomeetrit. Ehkki mitmed eelmised välisministrid võisid koguda rohkem lennukilomeetreid, näiteks seoses pidevate sõitudega Lähis-Itta rahu edendama, ei ole kindlasti keegi külastanud rohkem riike kui Clinton.

Selle rekordi püstitas Clinton juunis, kui lendas Soome (riik number 99) ja Lätti (100), ületades Madeleine Albrighti tippmargi (98 maad). Nüüdsel ringreisil külastatud Mongoolia ja Laos olid vastavalt 101. ja 102. maa.

Eestit külastas Clinton USA esidiplomaadina 2010. aasta aprillis, kui Tallinnas toimus NATO välisministrite kohtumine. Enne seda on ta Eestis käinud kaks korda – 1996. aastal esileedina, 2004. aastal senaatorina.

Clinton on öelnud, et lahkub välisministri ametikohalt ja poliitikast isegi, kui president Barack Obama võidab novembris teise ametiaja. Siiski spekuleerib USA meedia, et 2016. aastal ei saa ta vastu panna kiusatusele taas demokraatide presidendikandidaadiks pürgida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles