Ansip: Eesti lahkub Afganistanist teistega koos

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ansip kohtumisel India välisasjade riigiminister Preneet Kauriga.
Ansip kohtumisel India välisasjade riigiminister Preneet Kauriga. Foto: Valitsuse kommunikatsioonibüroo

Peaminister Andrus Ansip on visiidil Afganistanis, kus ta teisipäeval kohtus Afganistani presidendi Hamid Karzaiga, kellele kinnitas, et Eesti lahkub riigist koos teiste allianssi riikidega, ning suundub edasi kohtuma Eesti kaitseväelastega.

Ansip kinnitas kohtumisel Afganistani presidendiga, et Eesti toetab NATO tegevuskava Afganistanis ning me jätkame sõjalist panust senisel tasemel, kuni see on vajalik ja oodatud. «Oluline on, et allianss tegutseb ühtsena ning me lahkume üheskoos, nii nagu me seda missiooni ka üheskoos alustasime,» ütles Ansip.

Karzai tundis huvi Eesti meditsiinihariduse vastu

Afganistani president Hamid Karzai tänas Eestit panuse eest Afganistani julgeoleku tagamisel. Lisaks tutvustas ta Ansipile Afganistani tulevikuplaane. Kahepoolseid suhteid arutades tundis Karzai huvi Eesti meditsiinihariduse ning meie e-teenuste vastu.

Chicagos toimunud NATO tippkohtumisel otsustati, et 2013. aasta keskpaigast muutub ISAFi sõjaline roll pigeb Afganistani nõustamiseks ja koolitamiseks. Vähehaaval vähendab NATO oma sõjalisi üksuseid Afganistanis ning ISAFi operatsioon lõpeb 31. detsembril 2014. Järgnevaks perioodiks on NATO valmis välja töötama uut missiooni, eesmärgiga treenida ja nõustada Afganistani julgeolekujõudusid.

Ansipi sõnul keskendub Eesti Afganistani julgeolekujõudude toetamisel eelkõige politsei arendamisele. Eesti on saatnud Euroopa Liidu politseimissiooni neli ja NATO väljaõppemissiooni samuti neli politseiinstruktorit. Eesti jätkab Afganistani ülesehitusse panustamist ka tervishoiu- ja haridussektori toetamise, sisejulgeolekuvõimekuse ning demokraatia arendamise kaudu.

«Oleme üksteisele andnud lubadusi, mida peame täitma – rahvusvaheline kogukond jätkab oma toetust Afganistani ülesehitamisel ning Afganistani valitsus peab minema edasi reformidega rahu, stabiilsuse ja majandusliku jätkusuutlikkuse tagamiseks,» ütles Ansip. Peaministri sõnul on oluline saavutada konsensuslik arusaam, kuidas riiki valitseda ning see ühine arusaam peab olema afgaanide poolt saavutatud, mitte teiste poolt dikteeritud.

Ansip kohtus ka India välisasjade riigiministriga

Peaminister sõitis Afganistani vahemaandumisega Indias, kus ta kohtus esmaspäeval India välisasjade riigiministri Preneet Kauriga. Kohtumisel räägiti Eesti ja India majandusolukorrast, euroga ühinemise positiivsest mõjust Eesti majandusele, aga ka probleemide lahendamisest euroalas.

Ansipi ja Kauri hinnangul on Eesti ja India suhetes potentsiaali eelkõige kõrghariduse- ja IT-valdkonnas. Viimase kohta on valmimas ka Eesti ja India vaheline koostöölepe.

Eesti plaanib sel aastal avada suursaatkonna New Delhis, et arendada hetkel tagasihoidlikke majandussuhteid. Ka India huvi Eesti vastu on suurenenud – ainuüksi möödunud aastal külastas Eestit kolm India ministrit, sealhulgas Preneet Kauri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles