Linnapeadest on suurim laenukoorem Savisaarel

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar Lääne-Virumaal Vihula vallas asuvas Hundisilma talus.
Edgar Savisaar Lääne-Virumaal Vihula vallas asuvas Hundisilma talus. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Majanduslike huvide deklaratsioonidest selgub, et eraisikutelt enam kui 207 000 eurot laenanud Keskerakonna esimehel Edgar Savisaarel on Eesti linnapeadest kõige rohkem varalisi kohustusi.

Deklaratsiooni järgi on Savisaarel kaks laenu, neist üks 33 848 ja teine 173 551 eurot. Kokku on ta eraisikutele võlgu 207 399 eurot ehk 1892 eurot rohkem kui eelmisel aastal. Muid varalisi kohustusi Tallinna linnapeana 3286 euro suurust ametipalka teenival ning Vihula vallas talu ja Tallinnas garaaži omaval Savisaarel ei ole.

Ligi 130 000 eurot on laene Haapsalu linnapeal, Reformierakonda kuuluval Urmas Suklesel, kelle 95 074 euro suurusele eluasemelaenule lisanduvad hüpoteeklaenud summas 34 654 eurot. Mullusega võrreldes on Sukles vähendanud oma laenukohustusi peaaegu 13 700 eurot.

Sukles omab deklaratsiooni kohaselt mitut maatükki Haapsalus ning Rapla ja Vormsi vallas. Tema ametipalk on 1953 eurot ning peale selle saab ta aktsiaseltsi Heal ning sihtasutuste Läänemaa Haigla ja Haapsalu Piiskoplinnus nõukogu liikme tasu.

Üle 100 000 euro on laenu võtnud ka Tartu reformierakondlasest linnapea Urmas Kruuse ning samasse erakonda kuuluv Jõgeva linnapea Kalmer Lain, kel on tagasi maksta vastavalt 121 217 ja 113 757 eurot. Aastaga on Kruuse oma laenusummat 4000 ja Lain 2700 euro võrra vähendanud.

Kruusele kuulub deklaratsiooni kohaselt pool elamut Elvas ja ridaelamu osa Tallinnas ning tema 3196-eurosele ametipalgale lisandub Eesti Rahva Muuseumi Ehituse Sihtasutuse, Eesti Laulu- ja Tantsupeo Sihtasutuse ning Tartu Ülikooli Kliinikumi nõukokku kuulumise eest makstav tasu. Puurmanni vallas ning Tartu linnas ja vallas kinnisvara omav Lain saab Jõgeva haigla nõukogu liikme tasu ning teenib iga kuu 1853-eurost palka.

Kokku on laenu- või muid varalisi kohustusi 23 linnajuhil. Põltsamaa, Maardu, Kiviõli, Elva, Pärnu, Mustvee, Kuressaare, Põlva, Mõisaküla ja Sindi linnapeal laene ega liisinguid ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles