Õiguskantsler: vang peab saama juuksuri juurde iga 2,5 kuu järel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juukselõikus.
Juukselõikus. Foto: SCANPIX

Õiguskantsler Indrek Teder analüüsis Tallinna vangla vangi kaebust juuksuriteenuse osutamise kohta ja saatis Tallinna vanglale soovituse võimaldada kinnipeetavatele juukselõikust vähemalt iga kahe ja poole kuu järel.

«Täidesaatva riigivõimu asutusena ei saa vangla seada inimeste põhiõiguste ja -vabaduste järgimise kohustust sõltuvusse vangla ressursside piisavusest või nende ebapiisavusest. Seetõttu pidasin vajalikuks pöörduda Tallinna vangla direktori poole soovitusega võimaldada igal juhul Tallinna vangla kinnipeetavatele juuksuriteenuse kasutamist mõistliku aja jooksul, kuid vähemalt sellise sagedusega, et juuksuriteenust soovivate kinnipeetavate kahe juuksuriteenuse kasutamise korra vahele ei jääks pikem ajavahemik kui 2,5 kuud,» märkis Teder kirjas juuksuriteenuse kohta avalduse teinud vangile.

Õiguskantsler asus juuksuriteenuse kättesaadavust analüüsima tänavu märtsis, kui Tallinna vangla vang saatis talle avalduse juuksuriteenuse vähese kättesaadavuse kohta Tallinna vanglas. Järelepärimisest Tallinna vanglale selgus, et vang ei saanud juuksuri juurde kokku ligi kolme kuu vältel. Vang sai juukselõikust tänavu 16. jaanuaril ning järgmine kord pääses ta juuksuri juurde 9. aprillil. Tallinna vangla direktor põhjendas nii pikka pausi vangla väheste ressurssidega.

Teder asus menetluse tulemusel seisukohale, et kuigi ligi kolmekuuline juuksuriteenuse vaheline periood ületab mõistliku aja piiri, ei ületa kolmekuuline juuksurikülastuste paus tema õigusi niivõrd intensiivselt, et see oleks inimväärikust alandav. Teder võttis arvesse ka asjaolu, et kolmekuuline paus oli ühekordne ja sellele eelneva aasta jooksul pääses vang juuksuri juurde kümme korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles