SDE uueks esimeheks sai siseminister Jüri Pihl

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siseminister Jüri Pihl.
Siseminister Jüri Pihl. Foto: Raigo Pajula

Äsja valiti Sotsiaaldemokraatide üldkogul erakonna uueks juhiks siseminister Jüri Pihl, kes rõhutas oma kõnes, et eduka arengu tagamiseks vajab Eesti murrangut mõtteviisis.


«Praeguses valitsuses oleme tõestanud, et sotsiaaldemokraadid suudavad olla edukad ka tugevates valdkondades nagu sisejulgeolek ja riigirahandus,» rääkis Pihl oma kõnes. «Minu veendumus on, et eeldused sotsiaaldemokraatia tõusuks ühiskonnas on küpsed.»

Oma tänases esimehe kandidaadi kõnes keskendus ta viiele valdkonnale: tervis, turvalisus, töö, teadmus ja tulupoliitika - millele tuginedes sotsiaaldemokraadid on alternatiiviks senisele õhukese riigi poliitikale.

«Kui maksame riigile vähe - saamegi odava ja halva riigi. Meil kõigil on aga vaja head riiki. Hea riik ei ole odav,» tsiteeris Jüri Pihl oma kõnes erakonnakaaslast Jaan Kaplinskit. «Eesti vajab senisest solidaarsemat maksusüsteemi. Paratamatult tähendab see suurema sissetulekuga inimeste panuse kasvamist.»

Pihli sõnul ei vaata välisinvestorid praeguses olukorras madalat maksumäära, vaid riigi elujõudu. «Pankroti veerel seisvasse riiki ei investeerita niikuinii, olgu maksumäärad kuitahes madalad.»

«Head sõbrad, majanduslangusest ei ole võimalik väljuda üha uusi töökohti kaotades, sellest on võimalik võitjana välja tulla vaid tööhõivet kasvatades. Üheks euroraha kasutamise mõõdupuuks peab saama töökohtade loomine.» Pihl lisas, et eraldi tööhõiveprogrammi on vaja noortele.

Pihl märkis oma kõnes, et Eestil tuleb üle elada kõige raskemad ajad parlamendivalimisteni jäänud kahe aasta jooksul, mil peab vastama väga olulistele küsimustele: «Inimesed küsivad meie käest nüüd ja kohe - mis saab majandusest?»

«Olukorras, kus riiklikud sammud nõudluse tugevdamiseks või majanduse vereringesse kapitali süstimiseks on ainsad abinõud majanduskriisi juhtimisel, ei saa Eesti riik öelda, et me ei saa midagi teha. Meil on kasutada 52 miljardit krooni majanduse elavdamiseks, struktuurseteks reformideks, inimkapitali arendamiseks. Need on Euroopa struktuurifondide vahendid.»

«Eesti vajab poliitikat, mille prioriteediks on inimkapitali ja elukvaliteedi arendamine. Vajame turvalist ühiskonda, kus inimesed on kaitstud nii kuritegevuse, õnnetuste kui ka sotsiaalsete kriiside eest,» ütles SDE uus esimees siseminister Jüri Pihl oma erakonnakaaslastele.

Erakonna aseesimeesteks valiti riigikogu liige Indrek Saar, europarlamendi liige Katrin Saks ja riigikogu liige Peeter Kreitzberg. SDE juhatusse valiti Marju Lauristin, Eiki Nestor, Sven Mikser, Ivari Padar, Marianne Mikko, Kaido Tamberg, Jüri Morozov, Epp Klooster, Kadi Pärnits, Jarno Laur, Tõnu Ints, Maris Sild, Rannar Vassiljev, Reet Laja ja Heljo Pikhof.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles