USA mõistis hukka Venemaa ja Hiina otsuse

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lahingud Süürias jätkuvad. Pildil valitsusvägede purustatud tank Azzaze linnas.
Lahingud Süürias jätkuvad. Pildil valitsusvägede purustatud tank Azzaze linnas. Foto: SCANPIX

Ühendriigid taunisid Venemaa ja Hiina tänast ostust panna ÜRO Julgeolekunõukogus toimunud hääletusel Süüria-resolutsioonile veto.

Valge Maja esindaja Jay Carney sõnul on Hiina ja Venemaa otsus äärmiselt kahetsusväärne. Ka märkis Carney uudisteagentuuri AFP vahendusel, et Süüria president Bashar al-Assadi režiimi toetamine on viga.

USA suursaadik ÜROs Susan Rice lubas, et Ühendriigid tugevdavad veelgi al-Assadi režiimile avaldatavat survet ja seda ka väljaspool julgeolekunõukogu, mis Rice´i hinnangul on Süüria küsimuses läbi kukkunud.

Resolutsioon, mille Venemaa ja Hiina täna vetostasid, nägi ette mittesõjaliste sanktsioonide rakendamist, kui Süüria võimud ei vii kümne päeva jooksul raskerelvastust linnadest välja.

Moskva ja Peking on kahel korral ka varem Süüria küsimuses ÜRO Julgeolekunõukogus oma vetoõigust kasutanud. Mõlemad on korduvalt kinnitanud, et ei toeta sanktsioone, mis on otseselt suunatud Damaskuse vastu ning hoiatanud Süüria siseasjadesse sekkumise eest.

Samas on mõlemad suurriigid tõrjunud lääneriikide süüdistusi, nagu kaitseksid nad nõukogus Damaskuse režiimi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles