Michal hakkab kokku panema uut korruptsioonivastast strateegiat

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Justiitsminister Kristen Michal
Justiitsminister Kristen Michal Foto: Liis Treimann / Postimees

Justiitsministeerium alustas ettevalmistusi, et järgmise aasta alguseks kokku panna uus korruptsioonivastane strateegia «Aus riik».

Justiistminister Kristen Michal saatis reedel mitmele ministeeriumile ja riigikantseleile kirja, kus palus nimetada oma esindaja töögruppi, mis hakkab koostama strateegiat aastateks 2013-2017.

Uues strateegias peab ministeerium vajalikuks keskenduda senisest enam korruptsiooni ennetamisele kohalikes omavalitsustes ja erasektoris. «Suuremat tähelepanu on vaja pöörata kohaliku omavalitsuse huvide konflikti vältimisele ning võimalikule korruptsiooniohule. Sarnaselt avaliku sektoriga peab teadlikkuse tõstmisele ning huvide konflikti vältimisele suunatud tegevus ning ennetus leidma aset ka era- ning mittetulundussektoris,» märkis justiitsministeerium.

Erasektori korruptsiooni uurimiseks tuleks ministeeriumi hinnangul läbi viia spetsiifiline korruptsiooniuuring, mis peegeldaks muuhulgas ettevõtjate teadlikkust ja kasutatavaid korruptsiooniennetuse praktikaid. «Oluline on välja tuua, kuidas teadlikkust suurendada ja korruptsiooniriske maandada. Eraldi on vajalik pöörata ettevõtjate tähelepanu rahvusvahelise korruptsiooni temaatikale,» leidis ministeerium.

Samuti tuleb justiitsministeeriumi kinnitusel jätkata 2008. aastast kehtivas strateegias seni täitmata tegevusi. Näiteks pole kohalike omavalitsuste kulutuste avalikustamiseks kehtestatud ühtset vormi ning korruptsiooni- ja eetikaalase teadlikkuse tõstmist tervishoiusüsteemis ei saa pidada piisavaks. Kokku on strateegia 57 tegevusest täidetud 36, osaliselt täidetud on üheksa ja täitmata 12 tegevust.

Dokumendi uuendamiseks loodavasse töörühma hakkavad lisaks justiitsministeeriumi töötajatele kuuluma prokuratuuri, riigikantselei, siseministeeriumi, politseiasutuste, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi, sotsiaalministeeriumi, tervishoiuameti, haridus- ja teadusministeeriumi ning rahandusministeeriumi esindajad. Lisaks soovitakse strateegia koostamisse kaasata linnade liit, maaomavalitsuste liit, ülikoolid, kaubandus-tööstuskoda, teenusmajanduse koda ja ühing Korruptsioonivaba Eesti.

Praeguste plaanide kohaselt esitab justiitsministeerium uue korruptsioonivastase strateegia valitsusele 2013. aasta veebruaris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles