Obama kaalub kõnelusi Talibaniga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA president Barack Obama ütles eile avaldatud usutluses ajalehele The New York Times, et Ühendriigid ei ole praegu võidukad sõjas Afganistanis, ning viitas võimalikele kõnelustele islamistliku Talibani mõõdukate liikmetega.




Obama tõi näiteks USA strateegia edukuse Iraagis, kus on õnnestunud osa sunniitidest iraagi mässulisi läbirääkimistelaua taha tuua ning viimased on loobunud toetamast terrorivõrgustikku Al-Qaeda. Iraagis käibele võetud strateegia läbisurujaks oli toona USA Iraagi väekontingendi juht kindral David Petraeus.



«Kui rääkida kindral Pet­raeusega, arvan ma, et ta kinnitaks: osa edust Iraagis sisaldas kontakti leidmist inimestega, keda me peaksime islamiäärmuslasteks, kuid kes olid valmis meiega koostööd tegema, sest Al-Qaeda Iraagi haru taktika oli neid (endast) täielikult võõrandanud,» sõnas Obama.



Obama vastas eitavalt lehe ajakirjaniku küsimusele, kas Ühendriigid võidavad peagi Afganistani sõja, mida vastne president on nimetanud terrorismivastase sõja keskrindeks.



«Te olete näinud viimastel aastatel tingimuste halvenemist. Taliban on varasemast jõulisem,» ütles Obama ja lisas, et riigi lõunaosas ründavad talibid sageli viisil, millesarnast liitlasväed veel kohanud ei ole. Tema sõnul pole ka Afganistani valitsus endiselt suutnud võita afgaanide usaldust.



Veidi pärast ametisse asumist 20. jaanuaril tegi Obama korralduse hinnata ümber nii Afganistani- kui Pakistani-alane USA välispoliitika. Tähtajaks seadis Obama märtsi lõpu, mil ta reisib Euroopasse mitmele rahvusvahelisele tippkohtumisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles