Viljandi Folgil saab kuulda esinejaid Zimbabwest setodeni

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käesoleval aastal on folgi teemaks «Mehe laul»
Käesoleval aastal on folgi teemaks «Mehe laul» Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Viljandi Folgi korraldajad uskusid juba kakskümmend aastat tagasi, et festivalist saab suur ja tuntud pidu, mis toob kokku muusikuid üle ilma.

Piret Aus kuulub nende hulka, kes kakskümmend aastat tagasi Viljandi pärimusmuusika festivali käima lükkasid. «1993. aastal olid meil nii suured ambitsioonid, et lubasime, et sellest saab üle Eesti ja väljaspoolgi üks ilmakuulus pidu!»

Julge lubadus on tõeks saanud. Neljapäeval algava festivali kavas on esinejaid erinevatest maailma otsadest, Zimbabwest Lapimaani, ameeriklastest setodeni. Külastajate arv on kahekümne aastaga tõusnud 200-lt rohkem kui 20 000 külastajani.

Aus on pärimusmuusika festivaliga olnud seotud selle algusaastast alates. Kõigepealt muusikuna, pikki aastaid programmijuhina ja tänavu müügiplatside pealikuna. «Olen kõik kakskümmend Folki kaasa teinud,» kinnitab Aus.

Esimesel pärimusmuusikafestival esines seitse ansamblit, nende seas ka Alle-aa, kuhu Piret Aus kuulub. Ta naudib enda sõnul Folgil esinemist samavõrra kui ürituse korraldamist. «Ka esinejana olen otsapidi ikka alati festivali korraldamisega seotud olnud, mõlemad on vahvad,» lisab Aus.

Pärimusmuusika on Ausi sõnul väga elujõuline ning vaadates noort pealekasvavat põlvkonda on ta kindel, et Folk kestab veel aastaid ja aastaid. Tema sõnul tähendab pärimusmuusika elustiili: «Pärimusmuusik on teisest puust inimene, tal on vaja mängida pilli mitte esinemise pärast, vaid iseenda jaoks.»

Alates 2002. aastast on Viljandi folk keskendunud iga aasta ühele konkreetsele teemale, tänavu on selleks mehe laul. Ausil on eredalt meeles 2010. aasta, kui festivali läbivaks teemaks oli labajalg ja tants.

«Mitte, et muidu vähe tantsitaks, aga siis olid eraldi õpitoad ja tantsuõpetus Rohelisel laval. See oli väga lustakas ja küll neid samme siis harjutati iga nurga peal,» meenutab Aus paari aasta tagust festivali.

Ta on seitse aastat Viljandi Folgi programmijuhina töötanud ja hoiab seega jätkuvalt esinejate nimedel tugevalt silma peal. «Mind rõõmustavad alati vanade sõprade tagasitulemised,» ütleb Aus.

Tänavu tuleb Viljandisse tagasi näiteks Flandriast pärit Stefan Timmermans pärimusmuusikaansambliga Fluxus, kellega Folgi korraldajad kohtusid esmakordselt 1990. aastate alguses. «See sõprussuhe on juba kakskümmend aastat kestnud. Meie käime nende festivalidel ja nemad meil,» räägib Aus.

Viimati esines Fluxus Viljandis 2001. aastal ja ehkki ansambel on tänaseks päevaks oma tegevuse lõpetanud, otsustas kollektiiv festivalile juubeli puhul kingituse teha ning kaheks kontserdiks taas kokku tulla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles