Võimuerakonnad pakuvad Keskile kokkulepet

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohalike omavalitsuse volikogude valimised.
Kohalike omavalitsuse volikogude valimised. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Riigikogu põhiseaduskomisjoni esimehe Väino Linde sõnul tehti täna Keskerakonnale ettepanek lõpetada riigikogu töö venitamine, vastutasuks pakutakse võimalust võtta pealinna valmisjaoskondade senist süsteemi muutvad punktid soolise võrdõiguslikkuse seadusest välja.

«Tegime opositsiooni saadikutele ettepaneku, et kui nad täna-homme arutavad fraktsioonis seda ja kui nad on ka seisukohal, et seadus vääriks sisulist arutelu ning ei kasuta obstruktsionismimehhanismi [töö sihilikku segamist - toim] riigikogus selles osas, siis saaksime selle seaduse kaheks lahutada,» rääkis Linde Postimees.ee'le. Tema sõnul annaks see samm võimaluse keskenduda seaduse sisulisele küljele. 

«Me kõigi huvi on, et need [kohalikud valimised - toim] toimuksid seaduslikul alusel ja ei oleks õiguslikke vaidlusi,» lisas Reformierakonda kuuluv Linde.

Kui Keskerakond peaks ettepaneku vastu võtma, siis on Linde sõnul võimalik kuu või pooleteise jooksul vastu võtta uus seadus, mis säilitab senised valimisringkonnad pealinnas.

Küsimusele, mida teevad võimuerakonnad siis, kui Keskerakond nende pakkumist vastu ei võta, vastas Linde: «Seda arutame homme, kuigi ma väga loodan, et nad võtavad selle vastu.» 

Keskfraktsiooni esimehe Vilja Savisaare sõnul tegi nende erakond ettepaneku jätta soolise võrdõiguslikkuse seadusest välja sinna kiirkorras lisatud kohalike valimiste osa ning menetleda võrdõiguslikkuse seadust edasi sel kujul, nagu ta esitati komisjonile.

«Aga kui koalitsioonil on poliitiline tahe seda valimiste seadust muuta, siis nad võiksid tulla välja eraldi seadusena ja meiega siis vastavalt oma poliitilistele huvidele seda ka menetlema, kõigest heast tahtest,» sõnas Savisaar.

Kommenteerides tehtud ettepanekut sõnas Savisaar, et selliseid väljapressimisi ei saa nende erakond endale lubada. Ta lisas, et rohkem rõhus sellisele lahendusele istungil Urmas Reinsalu [IRL esindaja - toim]. «Aga see paistis väljapressimisena,» nentis Keskfraktsiooni juht.

Savisaare sõnul otsustati täna aeg maha võtta ja arutelu jätkub homme.

Põhiseaduskomisjon arutas täna oma istungil soolise võrdõiguslikkuse seaduse, võrdse kohtlemise seaduse, Eesti Vabariigi töölepingu seaduse, kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse ja kohaliku omavalitsuse volikogu valimise seaduse muutmise seaduse arutelu, mille president Ilves jättis välja kuulutamata.

Komisjon kaalus võimaluse vahel asuda seadust muutma ja lahutada sellest eraldi eelnõuks valimisi ja omavalitsuste korraldust puudutav osa või võtta seadus vastu muutmata kujul, mis viiks edasise vaidluse tõenäoliselt riigikohtusse.

Kadrioru esindaja tutvustas istungil presidendi põhjendusi, miks ta otsustas seaduse tagasi lükata. Komisjon jätkab arutelu homme, riigikogu suur saal hakkab seadust arutama kolmapäeval.

President Toomas Hendrik Ilves jättis välja kuulutamata riigikogus 19. veebruaril vastu võetud soolise võrdõiguslikkuse seaduse muudatused, millega püüti kiirkorras nurjata Tallinna haldusreformi kava.

 Riigipea märkis oma otsuses, et nimetatud seadus on võetud vastu, rikkudes riigikogu kodu- ja töökorra seadust. See rikkumine ei ole tühine ega pelgalt formaalne, vaid parlamendi enamus kaldus oluliselt kõrvale demokraatlikest otsustusreeglitest ja heast parlamentaarsest tavast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles