Hanso: Süüria keemiarelvatehas asub konfliktipiirkonnas

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juuni alguses Süürias Aleppo linnas lehviv Süüria vana lipp, mida kasutab opositsioon.
Juuni alguses Süürias Aleppo linnas lehviv Süüria vana lipp, mida kasutab opositsioon. Foto: SCANPIX

Süüria keemiarelva varusid hinnatakse suuruselt neljandaks maailmas, üks nende valmistamise tehas asub just praeguste lahingute läheduses, rääkis Hannes Hanso kaitseuuringute keskusest.

«Süüria keemiarelvaprogramm algas 1980. aastatel, kestis läbi 1990. aastate ja neil on päris arvestatavad kolm tehast - Aleppo lähistel, mis on praegu üks konfliktipiirkond, Hamaa ja Homsi, seal on kogutud kokku väidetavalt maailma suuruselt neljandad keemiarelva varud,» rääkis Hanso «Aktuaalses kaameras», vahendas ERR Uudised.

Hanso ütles, et Süüria avaldus pole sellegipoolest juhuslik - sellega tahetakse eelkõige lääneriikidele mõista anda, et Süürial on trump käises varuks, ja parandada oma positsiooni võimalike läbirääkimiste puhuks, sest sõjaliseks sekkumiseks pole lääs seni suurt hakkamist ilmutanud ja ÜRO on selles küsimuses kindlalt lõhki.

Hanso ütles, et kananahka tekitab pigem küsimus, mis saab mürgivarudega siis, kui Süüria olukord on tõesti veel vaid Allahi kätes.

Hanso märkis, et Iisraeli valitsus on juba sõna võtnud selles küsimuses, sest keemiarlev võib sattuda Hezbollah' või kõikvõimalike terroristlike rühmituste kätte, keda on regioonis palju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles