Piimatööstus täna riigi abita toime ei tuleks

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tere toodang.
Tere toodang. Foto: Priit Simson

Kalevi nõukogu esimees Heino Priimägi ütles, et piimahindade drastiline langus on viinud kõik sel alal tegutsevad ettevõtted kahjumisse ja ilma riigi abita need enam toime ei tuleks.


Kui möödunud aastal maksti Eestis tootjale 5 krooni 60 senti piimakilo eest, siis nüüd veidi üle 3 krooni. Saaremaal langes eelmise aasta lõpul hind koguni 2.50 ja Hiiumaal lausa 1.90 peale. Sellises olukorras ettevõtjad enam kõrvalise abita toime ei tuleks.

Euroopa Liit on seetõttu kehtestanud korra, millega riik ostab piimatooted kokku kindla hinnaga, et neid siis aegade paranedes edasi müüa.

«Vahepeal oli lootus, et hiinlased on hakanud kõvasti piimatooteid tarbima ja hind tõuseb, aga seda ei juhtunud,» lausus Priimägi.

Tarbija on muutunud väga hinnatundlikuks. «Täna maksab Poolas korgiga pakendis liiter piima juba 4.30. Kui me tahame tootjale umbes sellist hinda maksta, ei saa me kuidagi omadega välja tulla,» selgitas tööstur.

Üldine majanduslangus on tinginud kogu toidusektori languse. Põlva Tootmises, mis nüüd ka Tere alla kuulub, ja mis toodab põhiliselt eksporti, on laod praegu piima- ja lõssipulbrit täis. Oodatakse, et kevadel hinnad mõnevõrra siiski tõusevad, sest selleks ajaks peaks vanad tagavarad otsa saama hakkama.

Priimägi hinnangul on ka kondiitrisektoris tugev müügi- ja kasumilangus. Üldist rasket olukorda süvendab tema sõnul veel panganduse madalseis, mistõttu on ka käibekrediiti raske saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles