Prokuratuur lahendas esimesel poolaastal üle 11 700 kuriteo

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norman Aas.
Norman Aas. Foto: Peeter Langovits

Prokuratuur alustas käesoleva aasta esimese kuue kuu jooksul kriminaalmenetlust 20 026 kuriteo suhtes, neist jõudsid kohtusse või lõpetati 11 756 kuriteo kriminaalmenetlused.

Kohtusse jõudnud või lõpetatud menetlused puudutasid 7594 kahtlustatavat. Enamikule neist (72 protsenti) esitas prokuratuur süüdistuse ja nad saadeti kohtu ette.

16 protsenti kohtualustest olid pannud toime kergemaid kuritegusid ja kohtuotsusega tuli neil tasuda kriminaalmenetluse kulud ja hüvitada kuriteoga tekitatud kahju, maksta kindel summa riigituludesse või teha üldkasulikku tööd.

Nelja protsendi kahtlustatavate puhul lõpetati kriminaalmenetlus leppimise tõttu ja kaks protsenti saadeti alaealiste komisjoni. Lisaks lõpetati kriminaalmenetlusi karistuse ebaotstarbekuse tõttu, kuna kahtlustatavat ootas mõne teise kuriteo toimepanemise eest juba piisav karistus.

Rida olulisi kohtuasju

Esimesel poolaastal saatis prokuratuur kohtusse 58 süüdistusasja, mida vastavalt justiits- ja siseministrite kokkuleppele käsitletakse prioriteetsena.

Neist 15 olid narkootikumidega seotud kriminaalasjad (eelmisel aastal samal perioodil 12), millest 9 puhul on süüdimõistev kohtuotsus praeguseks jõustunud ning kõigis neis konfiskeeriti riigi tuludesse reaalset kuritegude läbi saadud vara 5000 kuni 21 000 eurot kriminaalasja kohta. Kokku jõustus esimesel poolaastal 17 kohtulahendit prioriteetsetes narkokuritegevust puudutavates kriminaalasjades (2011. aasta esimesel poolaastal 12). Kõik 17 otsust olid süüdimõistvad.

Kohtu otsusega konfiskeeriti raske narkokuriteo toimepanijatelt üheksal juhul enam kui 10 000 eurot, paaril juhul üle 120 000 euro.

Konfiskeeriti suuri summasid

Kokku jõudis käesoleva aasta esimeses pooles jõustunud lahendini 22 kriminaalasja, millega mõisteti riigi tuludesse konfiskeerimise korras enam kui 6400 eurot. Kõige sagedamini toimus suures ulatuses konfiskeerimisi narkokuritegudes süüdimõistmisel, kuid märkimisväärselt mõisteti kriminaaltulu välja ka rahapesu ja teiste majanduskuritegude puhul ning korruptsiooniasjades, ühel juhul aga vargustele spetsialiseerunud kuritegeliku ühenduse asjas.

Kohtusse jõudis ka 15 kriminaalasja, mis käsitlesid alaealise vastu suunatud rasket seksuaalse enesemääramise vastast kuritegu. Jõustunud lahend saavutati kohtus 14 samaliigilises asjas, kõik lahendid olid süüdimõistvad.

Majanduskuritegevust puudutavaid kriminaalasju oli kuus ja kuriteokahju või kriminaalne käive neis oli üle 64 000 euro.

Võrreldes 2011. aasta esimese kuue kuuga oli käesoleva aasta samal perioodil kahekordne ka kohtusse saadetud rahapesu kriminaalasjade arv, ulatudes neljani.

Raskeid inimkaubanduse süüdistusasju saadeti sel poolaastal kohtusse kaks. Rasketes korruptsioonikuritegudes süüdistuste esitamine vähenes eelneva aasta sama perioodiga võrreldes aga 11-lt 6-le.

Vastavalt justiitsministeeriumi ja siseministeeriumi vahelisele kokkuleppele on kuritegevuse vastase võitluse prioriteedid võitlus alaealiste poolt ning nende suhtes toime pandud kuritegevusega.

Esmajärjekorras pööratakse tähelepanu lapsohvritega vägivalla- ja seksuaalkuritegudele ning võitlusele organiseeritud kuritegevusega nagu uimastiäri, rahapesu ja inimkaubandus.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles