Põllumajandus- ja maaelu toetused suurenevad 24 protsenti

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder ütles täna riigikogus keskfraktsiooni liikmete arupärimisele vastates, et põllumajanduse ja maaelu toetamiseks mõeldud rahasumma suureneb tänavu 24 protsenti.


Seeder rääkis, et valitsus kavandab tänavu mitmete toetuste ettenähtust varasemat väljamaksmist. Kõigepealt toimub loomatoetuste väljamaksmine sellel kevad-suvel veidi varem. «Ja me esitame Brüsselile kindlasti taotluse ülejäänud toetuste väljamaksmiseks varem kui tavapäraselt,» lubas ta.

Majandusliku olukorra leevendamiseks ja kapitalile juurdepääsu parandamiseks on põllumajandusministeerium koostöös maaelu edendamise sihtasutusega välja töötanud tagatiste abi kava. Selle kohaselt saab taotleda tagatisi investeeringulaenudele. Praegu saab MESi meedet rakendada turutingimustel. Pärast halduslepingu sõlmimist saab MES anda tagatisi soodustingimustel toiduainesektorile ja pärast Euroopa Komisjonist riigiabiloa taotlusele heakskiidu saamist ka põllumajandustootjatele.

Põllumajandusministeerium saatis 20. veebruaril 2009. aastal ka rahandusministeeriumile kirja abipalvega täiendava laenuressursi leidmiseks, mida sektorile laenata läbi krediidiasutuste MESi vahendusel. Esialgsete kavade kohaselt on arvestatud kuni 300 miljonit krooni põllumajandustootjatele ja kuni 200 miljonit krooni toiduainetetöötlejatele, mis kuuluks tagastamisele selle aasta lõpuks ja seetõttu ei mõjutaks riigieelarve tasakaalu arvestust.

2009. aastal toetab maaelu edendamise sihtasutus 100 miljoni krooniga ka põllumajandustootjate kevadtööde teostamist. Vahendid suunatakse sektorisse turutingimustel.

Lisaks sellele rakendab Kredex ekspordi garanteerimise meedet, mis kohaldub kõikides sektorites, sealhulgas põllumajandustoodete esmatootjatele. Ekspordigarantii eesmärk on hüvitada ettevõtjatele ekspordist tulenev kahju.

2009. aastal on ühtseks pindalatoetuseks kavandatud 949 miljonit krooni ja täiendavateks otsetoetusteks pärast säästueelarve vastuvõtmist 445,5 miljonit krooni. Seega saab 2009. aastal ühtse pindalatoetuse täiendavateks otsetoetusteks maksta kokku 1 miljard 395,5 miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles