Rahvaliit: valimiste eel reegleid ei muudeta

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: .

Täna toimunud Rahvaliidu juhatuse koosolekul kutsus erakonna peasekretär Tarvo Sarmet erakondi üles enne valimisi mitte muutma valimisreegleid.

Tema hinnangul on viimasel ajal ägenenud võimuvõitlus vähendanud nii parlamendi kui ka erakondade usaldusväärsust, vahendas erakonna pressiesindaja.

Sarmeti sõnul ei tohi valimiste eel muuta mängureegleid.

«Valimisreegleid muutvad õigusaktid tuleb vastu võtta arvestusega, et valijatele ja kandidaatidele oleks tagatud stabiilsus ja õigusselgus, et neil oleks aega kujundada oma arvamus ja käitumismudel,» ütles Sarmet.

Sarmet meenutas, et just selle põhimõtte pärast ei asendatud europarlamendi suletud nimekirjade süsteemi avatud nimekirjade omaga vaid pool aastat enne valimisi.

«Kui võimuparteid püüavad vahetult enne valimisi oma hetkekasu nimel muuta reegleid, on tagajärjeks nii inimeste usalduse langus poliitika vastu kui ka vähene
valimisaktiivsus,» sõnas Sarmet.

Sarmet ei välista reformide vajalikkust, kuid leiab, et nende ajastusel on kindlad kriteeriumid.

«Kahetsusväärne on nii Tallinnas läbi surutud volikoguliikmete arvu suurendamine ning linnaosade kaotamine kui ka plaan viia läbi kogu Eestit hõlmav haldusreform kiirkorras poole aastaga just seetõttu, et reformid on kavandatud vahetult enne valimisi,» märkis Sarmet.

Sarmet kommenteeris ka peaministri valimisreformi plaani.

«Jääb arusaamatuks, mida mõtleb peaminister Ansip presidendivalimiste ja europarlamendi valimiste ühendamise all. Kas see tähendab presidendi otsevalimist rahva poolt, mis on Rahvaliidu programmiline seisukoht, mille eest oleme seisnud aastaid. Sel juhul on meil hea meel, et Reformierakond on asunud samale seisukohale,» lisas Sarmet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles