Obama võttis sõna relvapiirangute kehtestamise poolt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama.
USA president Barack Obama. Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama pidas eile kõne eelmisel nädalal toimunud kinotulistamisest ning lubas kasutusele võtta meetmed, mis takistaksid vaimselt ebastabiilsetel inimestel tulirelvi omamast.

Obama ei maininud oma kõnes ühtegi spetsiifilist seadust või abinõud, kuid ütles, et ta töötab «vägivalla vähendamise konsensuse» saavutamiseks Kongressiga, vahendas The Telegraph.

«Nagu enamus ameeriklasi, usun ma, et teine konstitutsiooniparandus annab üksikisikule õiguse relva kanda,» sõnas Obama New Orleansis peetud kõnes. «Kuid ma usun, et paljud relvaomanikud leiavad, et AK-47-d peaksid kuuluma sõduritele, mitte kurjategijatele. Relvad kuuluvad sõja lahinguväljale, mitte linnatänavatele.»

Ameerika relvaseaduse ülevaatamise plaane hakati pidama pärast Colorados toimunud tulistamist, mis nõudis 12 inimelu. Uurimise käigus selgus, et kahtlusalune James Holmes ostis kõik neli tulirelva seaduslikult.

Kaheksa nädala jooksul ostis Holmes internetist 6300 padrunit, millest kolm tuhat olid mõeldud poolautomaatrelva AR-15 jaoks, kolm tuhat Glocki püstolitele ning kolmsada pumppüssile.

Obama sõnul karmistati taustauuringut juba peale Arizona osariigis asuvas Tucsoni linnas toimunud tulistamist, milles hukkus kuus inimest.

«Isegi siis, kui me oleme võtnud kasutusele ettevaatusabinõud, pole need piisavad. Teised sammud vägivalla vähendamiseks on Kongressis leidnud vastupanu,» lisas Obama. «Ma usun, et suurem enamus relvaomanikest nõustuvad, et me peame kasutusele võtma kõik meetmed, et kurjategijatel ja põgenikel puuduks võimalus relvade soetamiseks. Samuti peaks kontrollima inimeste kuriteoregistrit enne relva müümist.»

«Vaimselt ebastabiilne isik ei tohiks oma valdusesse nii lihtsalt relva saada,» lisas ta.

Demokraatlike seadusetegijate sõnul peaks peatama relvaajakirjade tegevuse, kuid kongressijuhid on keeldunud teemat arutamast.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles