Norras hukkunud eestlased viis surma suur sõidukiirus

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra õnnetuse sündmuste käik.
Norra õnnetuse sündmuste käik. Foto: Indrek Sammal

Ööl vastu kolmapäeva hukkusid Norra lõunaosas Raelingenis kaks kahekümnendates eluaastates eesti meest, kes kaotasid tunnelist väljudes kontrolli sõiduki üle ja sõitsid ringteelt välja, maandudes 90-meetrise õhulennu järel jões.

Ajalehe Aftenposten andmetel sai Norra politsei teate Oslost umbes 25 kilomeetri kaugusel toimunud õnnetusest ööl vastu kolmapäeva kell 2.45, kui lähedalasuva hotelli Arena külastajad kuulsid valju kärgatust, vette kukkumist ja nägid laineid.

Politsei tuvastas, et Eesti numbrimärkidega Saab 9000 oli tunnelist väljudes sõitnud läbi sadakond meetrit eemal asuva ringtee piirde, tabanud teeäärseid kive ning pärast umbes 90-meetrist õhulendu üle madalamal asuvate tõkete ja kõnnitee maandunud Nitelva jões umbes 25 meetri kaugusel kaldast.

Sõiduk muutus kividega kokkupõrke tagajärjel vrakiks ja politseil oli veel kolmapäeva hommikul tükk tegemist, et ringteed auto detailidest puhastada.

Tuukrite ja päästjate abil jõest välja tõmmatud autost leiti kahe mehe surnukehad, kuid õnnetuse põhjused on endiselt selgitamisel.

Kiiruskaamera autot ei fikseerinud

Kohaliku ajalehe Romerikes Blad andmetel põhjustas surmaga lõppenud õnnetuse ilmselt liiga suur sõidukiirus. Nimelt registreerib kohaliku tunneli liikluskaamera kuni 240-kilomeetrise sõidukiirusega liikuvad autod, kuid eestlaste Saab 9000 filmile ei jäänud, mis annab politsei hinnangul alust kahtlustada veel suuremat kiirust. Seda versiooni toetab ka fakt, et ringtee piirde ja jõe vahelisel alal on vähe märke auto detailidest või kokkupõrkest.

Õnnetuspaiga liiklusoludega kursis olev lugeja märkis Postimehe kommentaariumis, et kiirteetunneli kaamera mõõdab sõidukiirust vahetult tunneli lõpus, umbes 150 meetrit enne ringristmikku. Samas algab ka kiirusepiirang 50 kilomeetrit tunnis, kus mitu korda kiiremini sõitmine on selgelt eluohtlik.

Politsei pole praeguseks leidnud ühtki õnnetuse pealtnägijat, kuid loodab, et mõni lähedal olnutest võis märgata sõidukit vahetult pärast tunnelist väljumist.

Sõidukist leitud surnukehad saadeti täna lahangule, kuid kohaliku konstaabli sõnul võtab avarii põhjuste selgitamine veel mitu päeva aega. Meeste isikud on tuvastatud ja politsei teavitas Eesti konsulaati juhtunust neljapäeval.

Hukkunute Eestisse toomine jääb omaste kuluks

Eesti välisministeerium andis teada, et on õnnetusest teadlik ja tegeleb asjaolude selgitamise ning hukkunud kodanike lähedastega suhtlemisega. Hukkunud olid vanuses 20-30 eluaastat, nende nimesid ei ole ilma lähedaste nõusolekuta võimalik avaldada. Ministeeriumi sõnul pole ka võimalik öelda, kas Eesti kodanikud olid eesti või mõnest muust rahvusest. Ministeerium ei uuri, mis asjaoludel mehed Norras viibisid.

Eesti kodaniku surma korral informeerib asukohariik Eesti välisesindust, konsuli kohuseks on abistada omakseid põrmu transportimisel asukohariigist Eestisse. Muu hulgas hõlmab see vajalike dokumentide väljastamist, urni või kirstu pitseerimist. Põrmu tuhastamise ja transpordiga seonduvad kulud peavad katma sugulased või lähedased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles