Folgi külastajad naudivad Pärimeetri hüvesid, kaupmees nuriseb

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi pärimusmuusika festivali avapäev.
Viljandi pärimusmuusika festivali avapäev. Foto: Jelena Rudi

Teise päeva tuure üles võtval Viljandi pärimusmuusika festivalil sai eile oma tuleristsed esimest korda kasutusel olev Pärimeeter ehk piiratud festivaliala ning näib, et folgirahvas on muudatused üldjoontes hästi vastu võtnud. Kaupmeeste poolt on aga kuulda nurinat.

Festivali esimene päev näitas folgi peresõbralikku palet. Kirsi- ja Kaevumäe lavade kaugemad murualad olid kontsertide ajal täis lapsevankreid ning väikelastega peresid.

Festivali külastaja Ave Melliku sõnul võimaldab folgi suur ala ja erinevad paigad lapsega lihtsamalt ringi liikuda, samal ajal ka kontserte nautides.

Tänavu esimest korda katsetamisel olev piiritletud festivali ala ehk Pärimeeter on külastajatelt valdavalt häid kommentaare saanud.

«Rahulikum on,» kommenteeris Mellik muudatuste mõju festivali ala. Ta loodab, et Pärimeeter hoiab niisama napsisõbrad festivali alalt eemale.

Teise uuendusena on ümberpaigutatud toitlustusala. Peatee kõrval Jaani kiriku vastas asub Toiduhoov, kuhu on koondunud enamik toitlustajad. Toiduhoovi keskel on lauad ja pingid.

Samal ajal, kui festivali külastajad naudivad ümberkorraldustest tulenevat rahulikumat miljööd, tunnetavad toitlustusfirmad, et käive on võrreldes eelmiste aastatega väiksem. «Linnarahvas ei pääse ligi,» rääkis toitlustusfirma Ramsikas esindaja.

«Tean paljusid, kes tahaksid perega tulla lihtsalt einestama, aga kui nad peavad iga pereliikme kohta kaks eurot juurde maksma (ühekordne alale pääsu tasu alates kella kahest päeval – toim), ehk kaheksa eurot pere eelarvesse juurde kirjutama, siis nad jätavad selle käigu lihtsalt käimata.»

«Minu käivet on see päris oluliselt mõjutanud,» lausus mees. Ta möönab, et turvalisuse seisukohalt on piiratud ala mõistlik tegu, kuid lisab, et tema tuli festivalile siiski käivet tegema.

Folgi pressiesindaja Erki Pruuli sõnul arvestasid korraldajad muudatusi tehes, et piiratud ala võib kauplejate käibele mõju avaldada ja arvestasid sellega ka toitlustusala komplekteerides.

Pruuli sõnul oli korraldajate eesmärk festivali külastajatele võimalikult palju erinevaid toite ja maitseid pakkuda, et igaüks leiaks midagi.

Toitlustajate koondumisega ühtsele Toiduhoovi alale jäi vabaks varem toidutänavana tuntud Tasuja puiestee. Tekkinud ruumi kasutasid muusikud spontaanseteks etteatesteks. Teiste kõrval tegi menuka «tänavakontserdi» üks peaesinejatest Water Tower Bucket Boys.

Esialgsetel andmetel osales festivali esimesel päeval vähemalt 6500 folgisõpra. Piletimüügipealik Anu Rannu sõnul olid populaarseimad kontserdid eile Meestelaulu öö, Tbilisi ja Zetod.

Rannu sõnul on veel võimalik osta pühapäevaks passe ja müügil on ka veel mõned tänased päevapiletid, kuid laupäeva passid on nüüdseks välja müüdud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles