Norra avariis hukkunud Eesti ehitajaid võis eksitada võõras tee

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Meelis Tomson / Õhtuleht

Ööl vastu kolmapäeva Norra lõunaosas toimunud autoavariis hukkunud eestlased olid Norras ametis ehitajatena. Õnnetuse ööl olid nad teel koju, kuid õnnetuspaika arvestades kahtlustavad omaksed, et mehed võisid olla teelt eksinud.

«Olukord on kohutav, kuna me kaotasime kalli inimese. Mis täpselt juhtus, sellest tean ma ise täpselt sama palju kui meedias räägitakse, sest Norra politsei ei ole nõus telefonitsi seda informatsiooni jagama,» ütles õnnetuses elu kaotanud Ove pereliige Natalja.

Natalja sõnul olid autos viibinud Ove ja tema kaaslane, samuti noor Eesti mees Norras ametis ehitajatena, tegeledes peamiselt lagede paigaldamisega. Ovel möödunuks oktoobris Norrasse siirdumisest aasta. Oslo-lähedane Akershusi maakond oli neile üldiselt tuttav, kuid õnnetuspaik ei jäänud meeste tavapärasele koduteele.

«See kant oli neile tuntud küll, aga see tee, kust nad välja lendasid, ei olnud õige tee. Norra on keeruline riik ja kui ühes tunnelis natuke mööda paned, siis peadki pool riiki maha sõitma, sest ümberpööramise võimalust ei ole. Nad olid teel koju, seda on näha, aga ilmselt panid kuskilt mööda ja jõudsid tundmatule teele,» pakkus Natalja. Õnnetuse hetkel Ove ilmselt roolis ei olnud, kuna Saab 9000 kuulus teisele mehele ja Ovel puudusid juhiload.

«Ove oleks ülehomme saanud 29-aastaseks, pidigi homme hakkama koju tulema, aga kahjuks ei jõudnud. Ta oli igati lahke inimene, tema ümber oli alati palju kära ja hästi palju inimesi, sest ta lihtsalt tõmbas neid ligi,» iseloomustas Natalja.

Välisministeeriumi ja konsulaadi vahendusel on omaksed saanud teada, et meeste surnukehad on kodumaale toomiseks valmis. Ühe hukkunu transpordiks kulub vähemalt 2000 eurot ja kulud tuleb perekonnal katta, sest riik selleks raha ei anna. Natalja sõnul on omaksed raskes olukorras ka seetõttu, et meestel puudus elukindlustus. Raha kogumiseks läheks aega ja kulud sellega kasvavad.

Kõigil, kes soovivad perekonda Ove kojutoomisel aidata, palutakse kanda toetussumma arveldusarvele:

a/a: 221038017925 (Swedbank)
saaja: Natalja Ostapenko
selgitus: Ove koju
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles