Ministeerium: poolkoksimäe põleng ei ohusta inimeste tervist

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtla-Järve poolkoksimägi.
Kohtla-Järve poolkoksimägi. Foto: Sille Annuk

Keskkonnaministeerium kinnitas täna, et Kohtla-Järvel süttinud poolkoksimäe põleng tekitab küll ebameeldivusi, kuid ei sea ohtu ümberkaudsete inimeste tervist.

Keskkonnaministeerium teatas, et põlenguohu ja poolkoksimägede põlengute kohta on avalikkusele selgitavat infot antud aastaid. Mäe sulgemistööd nagu ka ümbritsev ala on ministeeriumi kinnitusel pideva jälgimise all, põlengualal on tööd peatatud ja territoorium ka vastavalt märgistatud. «Mäe põleng tekitab ebameeldivusi, aga ei põhjusta ohtu ümberkaudsete inimeste tervisele,» teatas ministeerium.

Ühtlasi märkis ministeerium, et kogu Ida-Virumaa poolkoksimägede sulgemist puudutav protsess on olnud avalik ja probleemid kõigile teada. «Probleemide lahendamiseks on avaliku konkursi tulemusel valitud tööde teostaja, kellele on antud ülesanne ja sõlmitud leping poolkoksimäe ohutuks sulgemiseks,» lisas keskkonnaministeeriumi pressiesindaja.

Postimees kirjutas täna, et kui esimesed märgid Kohtla-Järve poolkoksimäe sisemuses miilavast põlengust ilmnesid juba talvel, siis kevadel tekkis Baltikumi suurimale poolkoksimäele esimene põlengukraater ja praegu on tulekahjukoldeid juba kaks. Samas pole sellise põlengu kustutamiseks ühtki universaalset lahendust.

Eile andsid põlengust märku jõledahaisulist väävlihaisu ja tossu eritanud kollaseks värvunud avaused mäeküljel. Lisaks on mäe sisse tekkinud mõned päris sügavad augud, kus oli vahepeal ka leeke näha. Kui mäes leiduv aines süttib, kahaneb selle ruumala veelgi ja lõppkokkuvõttes tekivad varingud ning kraatrid. Need varingud muudavad omakorda murelikuks Euroopa Liidu toel mäe sulgemistöödega tegelevad ehitusfirmad Merko ja Rand&Tuulberg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles