Rumeenlased otsustavad referendumil presidendi saatuse

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Traian Băsescu neljapäeval pealinnas Bukarestis rahvale kõnet pidamas.
Traian Băsescu neljapäeval pealinnas Bukarestis rahvale kõnet pidamas. Foto: SCANPIX

Täna toimub Rumeenias rahvahääletus, otsustamaks, kas võimuliialdustes süüdistatav president Traian Băsescu võib ametis jätkata.

Konstitutsioonikohtu nõudmisel peab presidendi tagandamise hääletusel osalema vähemalt 50 protsenti valimisõiguslikest kodanikest.

Kui see nõudmine täidetakse ning enamik osalenutest toetab Băsescu tagandamist, tuleb viimasel kohe võimust loobuda. Kui rahvas teda referendumil aga  toetab või kui referendumi osalus jääb alla 50 protsendi, võib Băsescu presidendiametis jätkata 2014. aastani.

Riigipea tagandamise algatas paari kuu eest ametisse asunud sotsiaalliberaalist peaminister Victor Ponta, kes põhjendab seda sellega, et konservatiivist Băsescu sekkus laialdaselt valitsuse töösse ja üritas mõjutada kohtuvõimu.

Riigipea on süüdistusi eitanud ning kutsunud rahvast üles rahvahääletust boikoteerima, et kohale ei tuleks vajalikku kvoorumit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles