Hiina süüdistab USA laeva seaduste rikkumises

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina traalerid jäid Pentagoni teatel seisma otse vaatluslaeva USNS Impeccable (T-AGOS-23) ees.
Hiina traalerid jäid Pentagoni teatel seisma otse vaatluslaeva USNS Impeccable (T-AGOS-23) ees. Foto: AFP / Scanpix

USA mereväe vaatluslaev USNS Impeccable rikkus nädalavahetusel rahvusvahelist õigust ja Hiina seadusi, kui see teostas Hainani saare lähedal illegaalset vaatlust, teatas Peking vastuseks Pentagoni süüdistustele, et kommunistliku riigi alused ahistasid merel nende laeva.


«Ühendriikide väited on raskes vastuolus faktidega ning ajavad musta ja valge segamini,» teatas Hiina välisministeeriumi pressiesindaja, kelle sõnul on see rahvavabariigile vastuvõetamatu, vahendas Reuters.

Pentagon teatas eile, et viis Hiina laeva, nende seas üks mereväe alus ja üks rannavalve alus, jälitasid pühapäeval rahvusvahelistes vetes USA mereväe vaatlusalust Impeccable, manööverdasid agressiivselt selle ümber ja lähenesid vähem kui kümne meetri kaugusele, sundides ameeriklasi äkkpidurdust tegema.

USA välisministeerium nõudis seejärel, et Peking järgiks rahvusvahelisi merendusreegleid. Intsident leidis aset Lõuna-Hiina merel, rohkem kui saja kilomeetri kaugusel troopilisest Hainani saarest, kuhu on rajatud Hiina mereväebaas.

Pingeline vahejuhtum lükkas uuesti tõusule naftahinnad maailmaturul, mis kerkisid eile taas rohkem kui kolme protsendi võrra. Pekingi vaatlejate arvates ei tekita see siiski pikaajalist kahju kahe suurriigi suhetes ajal, mil mõlemad üritavad võidelda üleilmse majanduskriisiga.

USA eksperdid ei pea vastasseisu siiski juhuslikuks, sest selles nähakse Hiina poole teadlikku sõnumit, millega tahetakse tekitada austust oma tugevnevale sõjalisele haardele regioonis nii maal kui merel.

Impeccable on üks viiest ookeani vaatluslaevast, mis teenib USA seitsmenda sõjalaevastiku koosseisus, baasiga Yokosukas, Jaapanis. Need alused kasutavad madala sagedusega helisid, et otsida merepõhjast ähvardavaid ohte, muu hulgas allveelaevu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles