Riigikogu või Saku varsti enam perekonnanimeks võtta ei saa

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muudatus välistab võimaluse, et keegi saaks Eestis võtta endale perekonnanimeks Pepsi.
Muudatus välistab võimaluse, et keegi saaks Eestis võtta endale perekonnanimeks Pepsi. Foto: AP / Scanpix

Uus seadusemuudatus keelab inimestel võtta endale perekonnanime, mis viitab mõnele ettevõttele või asutusele, nagu näiteks Aktsiaselts, Riigikogu või Usaldusühing. Samuti keelatakse ära numbrite kasutamine perekonnanimedes.

Eelnõu koostajate sõnul on praktikas olnud mõned juhtumid, kus inimesed soovivad võtta uueks perekonnanimeks nime, mis viitab juriidilisele isikule, selgub kooskõlastusringile saadetud nimeseaduse ja riigilõivuseaduse muutmise seaduse eelnõust.

Sellised perekonnanimed moodustavad koos eesnimega eksitava sõnade kombinatsiooni, mille tulemusel ei ole arusaadav, kas on tegemist füüsilise või juriidilise isikuga.

Täna kehtiva seaduse kohaselt on nimeseadusega kooskõlas niisuguste perekonnanimede taotlemine nagu Aktsiaselts, Usaldusühing, Osaühing, Ministeerium, Vald, Saku, Õiguskantsler, Riigikogu, Fond, Sihtasutus jt.

Juhul, kui niisugustele perekonnaimedele lisada eesnimi, võib tekkida näit isik nimega Kalev Aktsiaselts, Kange Riigikogu, Süüria Õiguskantsler, Hõbe Ministeerium, Ilu Inspektsioon, Kiire Valitsus, Kõlav Usaldusühing, Vald Noarootsi jm, põhjendatakse muudatust.

Kaudselt aitab muudatus kaasa ka kaubamärgi kaitsmisele. Kaubamärgi puhul ei ole normi rakendajal võimalik tunda kõiki kaubamärke ning nendes sisalduvaid sõnu, kuid takistab isikul muuta oma perekonnanime kujul Kokakola, Pepsi, Audi jm.

Ka numbrid keelatakse ära

Sama seadusemuudatusega keelatakse numbrite ja mittesõnaliste tähiste kasutamine perekonnanimedes. Samuti ei tohi perekonnanimi seaduse kohaselt olla eraldi ega ka koos eesnimega vastuolus heade kommetega

Kehtivas seaduses on niisugune reegel kehtestatud vaid eesnime puhul, kuid samasisuline nõue on põhjendatud ka perekonnanime puhul (näit uue perekonnanime taotlemisel). Erand tehakse vaid juhtudel, kui vastav nimi tuleneb isiku kodakondsuse, peresuhete, rahvuskuuluvuse või usuga seotud muukeelsest nimetraditsioonist.

Vanavanavanema nimi

Muudatus lubab lisaks vanema ja vanavanema nimele võtta endale ka kolmanda põlve ehk vanavanavanema nime.

Seda põhjendatakse sellega, et praktikas on väga suur hulk isikuid, kes soovivad endale just kolmanda põlve esivanema perekonnanime.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles