Kallas ennustab uue europarlamendi koosseisu ja liikmesriikide suhete teravnemist

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Kallas.
Siim Kallas. Foto: Mihkel Maripuu

Euroopa Komisjoni asepresident Siim Kallas rõhutas Reformierakonna liikmetele adresseeritud kirjas, et uut europarlamendi koosseisu ootavad ees uued ja tõsised väljakutsed.

«Oletan, et järgmises koosseisus saavad vastuolud liikmesriikide ja Euroopa Parlamendi vahel olema teravamad kui kunagi varem. Euroopa Parlament tugevneb kui Euroopa ühisriigi parlament, aga praktilises tegevuses on ju Euroopa Liit seni veel ikkagi liikmesriikide vabatahtlik rahvusvaheline ühendus,» tõdes Kallas pöördumises Reformierakonna liikmete poole.

Europarlamendi tulevased saadikud peavad ennast Kallase sõnul väga selgelt määratlema.

«Selleks, et Euroopa Liidu poliitikat kujundada, peab eelkõige olema Euroopa-meelne, Euroopa-usku. Peab olema veendunud Euroopa Liidu kui ajaloos enneolematu riikidevahelise vabatahtliku koostöö ettevõtte väärtustes,» loetles Kallas europarlamendi saadiku omadusi.

Samas tõdeb Kallas, et usust üksi jääb väheks. «Vaja on ka teadmisi, et aru saada, mida Euroopa rahvaste koostöö tegelikult tähendab, kuidas seda kujundatakse, millised on vastuolud ja probleemid.»

«Europarlamendi saadik peab suutma kaasa rääkida. Tal peab olema pädevust, asjatundmist, et osaleda suurte küsimuste arutelul. Eestist valitud parlamendisaadik ei saa üles ärgata ainult siis, kui kuuleb sõna «Venemaa»,» lisas Kallas.

Tänane peateema on Kallase sõnul majanduspoliitika. «Lähematel aastatel on kaalul Euroopa Liidu suurima majanduspoliitilise saavutuse - Euroopa siseturu, Euroopa vaba turu saatus. Kas suudetakse kaitsta inimeste, kaupade, teenuste ja kapitali vaba liikumist liikmesriikide õela ja omakasupüüdliku protektsionismi eest - see sõltub sellest, kui tugev on Euroopa Liit, tema asutused, tema parlament ja täitevasutus, Euroopa Komisjon.»

Kallas rõhutab, et nii nagu rahvusparlamentide puhul, on oluline, et seadusandjate hulka valitakse asjalikud ja asjatundlikud inimesed. «Pole tarvis juhuslikke tegelasi, kes mitte midagi Euroopast ei taipa, ja keda Euroopa üleüldse ei huvita. Pole tarvis igasugused naljamehi ja käratsejaid.»

«Europarlamendi saadik peab olema veendunud Euroopa ideaalides, peab, toetudes meie oma ajaloo tundmisele, uskuma Euroopa rahvaste ühendusse ja olema Euroopa-meelne. Sellest lähtudes on võimalik teha rasket tööd Euroopa ettevõtmise parandamisel, arendamisel ja puuduste kõrvaldamisel,» lisas Kallas ning manitses reformierakondlasi sellele mõtlema enne hääletamist Euroopa Parlamendi valimistel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles