Võrdõiguslikkus ja pealinna valimiskord lüüakse lahku

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IRL ja reformil on kaval plaani, kuidas soolise võrdõiguslikkuse varjus valimisringkondi säilitada.
IRL ja reformil on kaval plaani, kuidas soolise võrdõiguslikkuse varjus valimisringkondi säilitada. Foto: Evelyn Sepp

Tänasel riigikogu põhiseaduskomisjoni istungil otsustati teha riigikogule ettepanek asuda muutma soolise võrdõiguslikkuse seadust, kust ilmselt jäetakse välja sinna kiirkorras lisatud  pealinna valimiskorda muutev osa.

«Teeme homme riigikogule ettepaneku hääletada selle poolt, et saaksime hakata seda seadust muutma,» rääkis põhiseaduskomisjoni esimees Väino Linde Postimees.ee'le. Pärast homset suures saalis toimuvat hääletust Linde sõnul suure tõenäosusega seda seadust ka muudetakse ja pealinna valimissüsteemi puudutav osa võetakse välja.

Küsimusele, millal võiks linnaosade valimistekorda puudutav osa seaduseks saada, vastas Linde, et täna on seda raske öelda. «See sõltub sellest, kui palju muudatusettepanekuid tuleb ja kui kiiresti riigikogu seda menetleb,» lisas ta.


Eile tegid võimuerakonnad Keskerakonnale ettepaneku, et kui opositsioon loobub riigikogu töö venitamisest, siis võetakse soolise võrdõiguslikkuse seadusest välja Tallinna valmiskorda muutev osa.

«Otsest lubadust nad meile ei andnud,» tõdes Linde täna ja lisas, et Keskerakond jättis endale võimaluse vajadusel kasutada kõiki parlamentaarse võitluse vahendid.

«Õnneks nõustus komisjon riigikogule tegema ettepaneku asuda seadust muutma ja sellest võib välja lugeda ka soovi, lahutada kaks kokku mitte käivat õigussuhet, et siis tööd nendega eraldi jätkata,» ütles keskerakondlane Evelyn Sepp Postimees.ee-le.

«Riigikogu peaks tulevikus sellist käitumist vältima, mitte pelgalt avalikkuse ja presidendi survel tehtud vigu parandama,» nentis saadik ja lisas, et koalitsioonil on, mille pärast tuhka pähe raputada ning samuti tuleks neil kahetseda parlamendi maine kahjustamist.

Reformierakonna ning Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) saadikud surusid veebruari keskel riigikogu põhiseaduskomisjonis läbi soolise võrdõiguslikkuse seaduse muudatusettepaneku, mis jätab pealinna linnaosad alles.

Seadusemuudatus võeti 19. veebruaril vastu, kuigi Keskerakond pidurdas riigikogu tööd, esitades arvukalt arupärimisi.

President Toomas Hendrik Ilves jättis aga selle seaduse väljakuulutamata. 

Riigipea märkis oma otsuses, et nimetatud seadus on võetud vastu, rikkudes riigikogu kodu- ja töökorra seadust. See rikkumine ei ole tühine ega pelgalt formaalne, vaid parlamendi enamus kaldus oluliselt kõrvale demokraatlikest otsustusreeglitest ja heast parlamentaarsest tavast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles