Kodukrundi maamaksuvabastuse ettepanek kogub toetust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keit Pentus
Keit Pentus Foto: Mihkel Maripuu

Kohalikel valimistel Tallinna linnapeaks kandideeriva reformierakondlase Keit Pentuse ettepanek kaotada elanike kodukrundi eest määratav maamaks on kogunud juba toetust ja valminud on seaduseelnõu esimene töövariant.

«Ütlesin pühapäeval avalikult välja ettepaneku, mille mõni aeg tagasi olin meie valitsusliidu partneritele teinud - muuta seadust nii, et omavalitsustel tekiks õigus inimeste kodukruntide puhul kehtestada elamumaale sisuliselt 0-kroonine maamaks,» kirjeldas Pentus oma blogis.

Kuna nii Isamaa ja Res Publica Liit kui sotsiaaldemokraadid tulid selle ettepanekuga kiiresti kaasa, on tal praeguseks valminud juba esimene seaduseelnõu töövariant.

Pentuse ettepanekute järgi antakse omavalitsustele võimalus vabastada koduomanikud maamaksu tasumisest. «See peab puudutama ühtviisi nii oma majades kui korterites elavaid koduomanikke,» märkis ta.

Samas tuleb välistada võimalus, et seda vabastust hakatakse kuritarvitama suurte arendusprojektide puhul, kus hiidsuured tühjana seisvad maatükid vormistatakse elamumaaks ja hoitakse sel viisil kõrvale maamaksu tasumisest.

«Sel põhjusel tuleb ilmselt seada seadusega piir, millest suurematel kruntidel ja kinnistutel tuleb siiski maamaksu maksta. Ka peab olema seadusega seatud tingimus, et maksuvaba määr kehtib ainult selle krundi kohta, kus maaomanik ka reaalselt elamut või korterit omab ja seal ka sees elab,» selgitas Pentus.

Ta lisas, et kuna tegu on kohaliku omavalitsuse eelarvesse laekuva maksuna, ei saa riik seda maksu likvideerida. «Küll aga saab riik anda omavalitsusele õiguse edaspidi koduomanikud maamaksust vabastada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles