Reformierakonna toetus tõusis pooleteise aasta kõrgeimale tasemele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakonna mullune üldkogu Viljandis
Reformierakonna mullune üldkogu Viljandis Foto: Andres Haabu / Postimees

Reformierakonna toetus on juulis tõusnud 34 protsendile, millest kõrgem oli erakonna toetus viimati 2011. aasta jaanuaris, selgub BNSi tellitud TNS Emori uuringust.

Kui maikuus oli Reformierakonna toetus 30 protsenti, ja juunis 31 protsenti, siis juulis on toetus tõusnud 34 protsendile. Sellest kõrgem oli Reformierakonna toetus viimati 2011. aasta jaanuaris, mil toetus oli 36 protsenti.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) toetus on juulis tõusnud ühe protsendipunkti võrra 25 protsendile.

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) toetus on samuti ühe protsendipunkti võrra tõusnud – juuni 14 protsendilt 15-le protsendile juulis.

Ainsana on juunikuuga võrreldes toetajaid kaotanud Keskerakond. Toetus on eelmise kuu 23 protsendilt langenud 22 protsendile.

Erakonna Eestimaa Rohelised toetus langes juunikuu neljalt protsendilt kahele protsendile juulis. Konservatiivse Rahvaerakonna toetus on juulis tõusnud ühele protsendile.

Jätkuvalt kasvab nende inimeste hulk, kes ei oska oma eelistust öelda. Neid, kes vastasid «ei oska öelda» oli juulis 39 protsenti, mida on protsendipunkti võrra rohkem kui juunis. Maikuus oli «ei oska öelda» vastanute osakaal 30 protsenti.

TNS Emori uuringuekspert Aivar Voog ütles, et SDE, Keskerakonna ja IRLi reiting ei muutunud juulis oluliselt võrreldes juuni andmetega. «Reformierakonna reitingu mõningast tõusu võib seostada nende olemisega meedia tähelepanu keskpunktis. Reformierakonna rahastamisskandaal ei ole veel olnud kriitiliselt negatiivse tähendusega nende toetajaskonna jaoks,» sõnas ta.

Küsitlusperioodil 20. juunist 25. juulini küsitleti 817 valimisealist kodanikku.

Erakondade toetusprotsendid on näidatud nendest, kellel on erakondlik eelistus, seega «ei oska öelda» vastanute protsent elimineeritakse. Antud andmete näitamise viis muudab erakondade toetusprotsendid võrreldavaks riigikogu valimiste tulemustega. Seega antud andmete esitamine võimaldab näha erakondade võimalikku osakaalu riigikogus, kui valimised oleks toimunud uuringu küsitlusperioodil ja antud kandidaatide valikuga.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles