Pussy Riot end süüdi ei tunnistanud, avaldas kahetsust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pussy Rioti kolm liiget (Jekaterina Samutsevitš, Maria Aljohhina ja Nadežda Tolokonnikova) kohtusaalis.
Pussy Rioti kolm liiget (Jekaterina Samutsevitš, Maria Aljohhina ja Nadežda Tolokonnikova) kohtusaalis. Foto: SCANPIX

Kolm Putini-vastase punkbändi liiget väljendas tänasel kohtuistungil kahetsust usklike solvamise pärast, ent kinnitas, et pole süüdi roimades, milles neid süüdistatakse.

Kolm noort naist, keda ähvardab kuni seitsmeaastane vangistus, juhul kui nad huligaansuses süüdi tunnistatakse, kinnitas, et nad soovisid oma teoga Venemaad muuta, ent võisid selle käigus teha «eetilise vea», solvates usklikke.

Varem sel kuul toimunud eelistungil otsustas kohus jätta punkbändi Pussy Riot kolm liiget vahi alla kuni 2013. aasta jaanuarini. Bändi toetajad taunisid otsust kui kohtumõistmise naeruvääristamist.

Täna kuulevad istungil osalejad esimesi õiguslikke argumente protsessil, mis on muutumas Putini ja opositsiooni vastase võitluse sümboliks. Istung algas Hamovniki kohtus, pealtvaatajate rohkuse tõttu viidi see üle suuremasse saali, kus toimus ka endise kütuseärimehe Mihhail Hodorkovski ja tema äripartneri Platon Lebedevi protsess, vahendas uudisteagentuur Interfax.

Istungil on kohal kõik kolm süüalust – Nadežda Tolokonnikova, Maria Aljohhina ja Jekaterina Samutsevitš.

Pussy Rioti liikmed korraldasid veebruaris skandaalse väljaastumise Moskvas Lunastaja Kristuse kirikus. Tolokonnikova, Samutsevitš ja Aljohhina ronisid 21. veebruaril kiriku altarile ning esitasid laulu, mida nad ise nimetasid punkpalvuseks. ´

Laulus kutsutakse Neitsi Maarjat ajama presidendiks valitud Vladimir Putin minema ning hakkama feministiks.

Naiste advokaat luges ette nende pöördumise.

«See tegu oli meeleheitlik katse muuta poliitilist süsteemi. Meil polnud vähimatki kavatsust inimesi solvata. Me ei eeldanud, et meie punkesitus kujutab endast solvangut,» seisis Tolokonnikova avalduses.

«Tõik, et me ei tunnista end süüdi, ei tähenda, et me pole valmis möönma oma vigu. Kui keegi tundis end solvatuna, siis olen valmis tunnistama, et me tegime eetilise vea,» kinnitas naine.

Ta ütles, et nende teo motiiviks oli protest toetuse vastu, mida Vene õigeusukiriku pea Kirill avaldas president Vladimir Putinile, viidates, et see on vastuolus Venemaa ilmaliku põhiseaduse põhimõtetega.

Samutševitš lisas: «Kõigi meie tekstide peateemaks polnud õigeusk, vaid valimiste ebaseaduslikkus.»

«Patriarhi üleskutsed hääletada Putini poolt ning mitte minna protestimeeleavaldustele, on mittereligioosse riigi põhimõtete selge rikkumine,» kinnitas ta.

Samutševitši isa Stanislav ütles ajakirjanikele, et tal ei ole lootust tütre õigeksmõistmisele. «Loomulikult pannakse nad vangi. See on poliitiline kohtuprotsess,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles