Tegusa Eesti stipendiumi pälvis tagurpidine lavkabuss

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Pajumaa «Tegusa Eesti» stipendiumit Karol Ahjale üle andma.
Priit Pajumaa «Tegusa Eesti» stipendiumit Karol Ahjale üle andma. Foto: Albert Truuväärt

Eesti väiketalunike toodangut linnas müüv Tagurpidi Lavka pälvis Tegus Eesti 3000-eurose stipendiumi.

Vanasti käisid kaubalavkad linnast kaugetesse maakohtadesse kaupa viimas, 2009. aastast tegutsenud mittetulundusühing Tagurpidi Lavka toob vastupidiselt väiketalunike kasvatatud kauba maalt linna. Tellitud kauba saab kätte lavka laost kokkulepitud ajal, soovi korral tuuakse värske kraam otse koduukseni.

Eestis tegutsevaid sotsiaalseid ettevõtteid toetava Tegusa Eesti stipendiumit annab välja Olympic-Online koostöös Sotsiaalsete Ettevõtete Võrgustikuga. Stipendiumi esimeseks laureaadiks valiti rohelisi eluviise propageeriv MTÜ Tagurpidi Lavka, mis investeerib saadud toetuse kaubamahu kahekordistamisse. Edaspidi hakatakse 3000 euro väärtuses stipendiume välja andma neli korda aastas.

«Kuigi stipendiumile pretendeerisid paljud ettevõtted, oli žürii otsus üksmeelne,» kommenteeris Olympic-Online kasiinooperatsioonide juht Priit Pajumaa. Tagurpidi Lavka on 100 protsenti isemajandav ettevõte, mis loob Pajumaa sõnul lisaväärtust nii väiketalunikele, ostes kokku nende kaupa, kui ka linnaelanikele, pakkudes neile värskeid ja tervislikke liha- ja piimatooteid ning aed- ja puuvilju.

«Tegemist on unikaalse äriideega, mis toimib ja toob kasu tervele ühiskonnale – täpselt seda me otsisimegi,» selgitab Pajumaa žürii otsust. Mehe sõnul aitas valikut teha Tagurpidi Lavka selge visioon stipendiumifondi investeerimiseks – see suunatakse kaubamahu suurendamisse, kuna nõudlus värskete talutoodete järele kasvab pidevalt.

Siiani tegi Tagurpidi Lavka nädalas ühe kaubaringi, stipendiumi abiga saavad nad korraldada kaks ringi. Tagurpidi Lavka esindaja Karol Ahja sõnul on unistanud tegevuse laiendamine olnud mittetulundus ühingu unistus juba pikka aega.

Pea kolme tegutsemisaasta jooksul on Tagurpidi Lavka teinud koostööd ligi 50 väiketalunikuga. «Käesoleval hetkel annab meie tegevus iganädalaselt sissetulekut ligikaudu 35 taluperele ja väiketootjale ning aitab katta umbes kuuekümne linnapere laua,» lausus Karol Ahja.

Lisaks iganädalasele linna ringile varustab lavka talukraamiga restorane ja ettevõtteid ning osaleb festivalidel ja laatadel. Tagurpidi Lavka ühiskondlikuks eesmärgiks on toidukauba keskkonnakoormuse vähendamine, kohaliku majanduse tugevdamine ja inimeste tervise parandamine.

«Tegusa Eesti» stipendiumi laureaadi valib välja Olympic-Online’i esindajatest koosnev žürii. Seeläbi soovitakse panustada Eesti ühiskonna arengusse ning toetada uut tüüpi majandusmudelit – sotsiaalset ettevõtlust. Peamiseks valikukriteeriumiks on projekti senised saavutused, edumeelsus ning elujõulisus.

Stipendiumeid antakse juba tegutsevatele algatustele, milles nähakse tugevat potentsiaali edasiseks arenguks. Iga stipendiumi suurus on 3000 eurot. Järgmine taotlustevoor toimub 1. kuni 15. septembrini ning «Tegusa Eesti» teine stipendiaat selgub oktoobri alguses.


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles