USA hoiatas Iraani ja Al-Qaeda terroriohu eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA peab Iraani (fotol selle riigi lipp) maailma juhtivaks terrorismi sponsoriks.
USA peab Iraani (fotol selle riigi lipp) maailma juhtivaks terrorismi sponsoriks. Foto: SCANPIX

Terrorivõrgustik Al-Qaeda on pärast oma kõrgete liidrite surma languse teel, kuid võrgustikuga seotud võitlejad on kasvav oht haavatavates piirkondades, hoiatas USA välisministeerium eile avaldatud raportis.

2011. aasta terrorismiraportis nimetas USA välisministeerium Iraani maailma juhtivaks terrorismi sponsoriks, kes annab raha ja toetab terroristlikke ja mässulisi rühmitusi kogu Lähis-Idas.

Kongressile esitatud raportis öeldakse, et Iraan ja Al-Qaeda aitavad õhutada rahutustele, külvates «vägivaldset ekstremistlikku ideoloogiat ja retoorikat» maailma ühes rahutuimas piirkonnas.

Tervitades Al-Qaeda liidri Osama bin Ladeni tapmist USA eriüksuse operatsioonis 2011. aasta mais Pakistanis, märkis raport, et ta oli sügavalt seotud rühmituse tegevuse juhtimise ja strateegia paika panemisega.

Kuigi Al-Qaeda tuumik võib olla viimase aasta jooksul nõrgenenud, «oleme näinud nendega seotud rühmituste tõusu kogu maailmas», tõdeb raport.

Teise peamise terroriohuna USA-le nimetab raport Iraani, mille Washington kandis terrorismi toetavate riikide nimekirja juba 1984. aastal.

«Iraan jäi 2011. aastal terrorismi aktiivseks toetajariigiks ning suurendas oma terrorismiga seotud tegevust,» rõhutab raport.

Samast raportist selgub, et maailmas langes eelmisel aastal terrorirünnakute arv 2005. aasta tasemele. Maailmas korraldati eelmisel aastal isegi koguni üle tuhande terrorirünnaku vähem, kui aasta varem, mille võib samuti panna Al-Qaeda nõrgenemise arvele.

Terrorirünnakuid korraldati möödunud aastal 10 200, aasta varem oli vastavaks arvuks 11 600. Vähenes ka rünnakute ohvrite arv. Aastal 2010 hukkus terroris pea 13 200 inimest, eelmisel aastal sai surma veidi üle 12 500.

Suurenenud on terrorirünnakute arv Aafrikas, mille üheks peamiseks põhjuseks on Nigeerias baseeruva islamistide äärmusrühmituse Boko Harami üha hoogustuv vägivald.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles