Põltsamaa saab uue logo

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põltsamaa uus logo.
Põltsamaa uus logo. Foto: Põltsamaa linnavalitsus

12. märtsil kell 17 esitleb töörühm Põltsamaa lossirestoranis linna uut logo, mis seob kokku erinevad tahud Põltsamaa minevikust ja tänapäevast.

Logo viitab Põltsamaa kirevale ajaloole, rikkale kultuuripärandile ning idüllilisele linnakeskkonnale, vahendas Põltsamaa linnavalitsuse pressiesindaja.

Logo kaasaegne käekiri viitab arengule. Logo autor on reklaamiagentuuri Brilliant disainer Allan Kukk.

Märk tervikuna kujutab krooni. Huvitav tõik Põltsamaa ajaloost on kahtlemata lühike periood, mil Põltsamaa oli residentsiks Liivimaa kuningale Magnusele.

Kroonisümbolid on lisaks kaunistanud paljude Põltsamaa lossis elanud ja linna oma jälgi jätnud aadlike perekonnavappe. Kroon on armastatud sümbol Põltsamaal ka täna. Krooni leiab 1997. aastal loodud linna vapilt, sildadelt, sissesõiduteede kaunistustelt ja mujalt.

Logost võib veel välja lugeda roosi koos roheliste kroonlehtedega ning jõe. See pool logost räägib võluvast rohelisest väikelinnast, mille märksõnadeks on roosid, jõgi, sillad, pargid, kaunis haljastus.

«Nii nagu paljude ajalooliste linnade lahutamatuks identiteedi osaks on neid läbivad jõed - Pariis ja Seine, Viin ja Doonau, Tartu ja Emajõgi - niisamuti on Põltsamaa jõel olnud eriline roll linna tekke- ja kujunemisloos. Linna ja jõe kokkukuuluvusest räägib ka nende ühine nimi,» ütles Allan Kukk, logo autor.

Sinine toon logos on valitud sama, mis Eesti lipul. Sellega viitab logo Põltsamaa olulisele kohale Eesti ärkamisajal. Esimene Eesti lipp, mis pühitseti Otepää kirikus, õmmeldi Põltsamaal. Põltsamaalt olid pärit Eesti Üliõpilaste Seltsi algatajad. Eesti Aleksandri kooli liikumine päädis kooli ehitamisega Põltsamaa külje alla. Põltsamaalt on pärit oluline rahvusliku liikumise tegelane Karl August Hermann.

Põltsamaa vapi ja lipu kasutamist reguleerib linna põhimäärus. Selle järgi on vapp ja lipp võimuorgani ametlikud sümbolid. Põltsamaal pole seni käiku läinud logo, mis kannaks linna identiteeti mitteametlikumates olukordades. Seetõttu otsustatigi luua linnale logo.

Logo võivad vabavarana kasutada Põltsamaal tegutsevad või Põltsamaaga seotud asutused, ettevõtted ja kodanikuühendused.

Logo tellis Põltsamaa linnavalitsus, töögruppi olid kaasatud erinevate valdkondade esindajad, potentsiaalsed uue logo kasutajaid ja eestkõnelejaid.

Töögruppi kuulusid Põltsamaa Muuseumi ja Turismiinfo juhataja Rutt Tänav, Põltsamaa Felixi turundusdirektor Marek Viilol, MTÜ Emadeklubi esinaine Marje Aigro, linnavolikogu liige Margus Oro, Põltsamaa Kultuurikeskuse direktor Irja Paavo, Põltsamaa Linnavalitsuse spetsialist Loreida Küppas ning linnavalitsuse haridus- ja kultuurinõunik Kadri Suni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles