Gaasitoru esitlus Helsingis jäi tähelepanuta

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nord Stream tutvustas viies nn päritoluriigis tiirutanud propagandabussis torujuhtme maketti.
Nord Stream tutvustas viies nn päritoluriigis tiirutanud propagandabussis torujuhtme maketti. Foto: Liis Treimann

Nord Streami kavandatava gaasijuhtmega kaasnevaid ohte tutvustanud esitlusele sai eile tuisuses Helsingis osaks jahe vastuvõtt. Esimese tunni jooksul külastas esitlusbussi vaid kümmekond ajakirjanikku.




«Ma loodan, et päeva lõpuks tuleb külastajate koguarv ikka 150 täis, siis on väga hästi läinud,» ütleb Nord Streami poolt gaasijuhtme tutvustusprojekti vedav Simon Bonnell. Soomes sõidab projekti tutvustav infobuss juba teist korda mööda riiki ringi. Eelmine tuur oli suvel, toona saadi bussi külastanud uudistajate koguarvuks eile uskumatuna tundunud 3000 inimest.



Eesti pole huvi ilmutanud


Kesklinnas kõrvaltänavale pargitud esitlusbussi vastu ei tunne esialgu huvi mitte keegi.


«Mis mul sellest, ma olen lihtsalt oma igapäevast jalutusringi tegemas, küsige ikka kelleltki targemalt!» tõrjub pensionieas proua küsimust, mida tema plaanitavast gaasijuhtmest arvab. Tema on üks vähestest, kes esimese tunni jooksul sellelt tänavalt läbi jalutab.



Täna Turusse jõudnud ning sealt edasi Hankosse ja Mariehamni suunduva esitlustuuri korraldas Soome valitsus. Et gaasitoru pärast muretsevad soomlased saaksid küsimustele vastused otse projektiga seotud inimestelt.



«Eesti pole selleks huvi üles näidanud,» tõdeb ürituse pressijuht Sebastien Sass. «Kui Eesti võimud tahavad, võime teilegi külla tulla. Näiteks Leedu, kelle territoriaalvetest läheb juhe väga kaugelt mööda, soovib seda, ja sinna me ka läheme.»



Projektijuht Bonnelli arvates võib soomlaste eilne leige huvi ürituse vastu olla tingitud sellest, et gaasitoru plaanitav trass kulgeb Soome rannikust 20–30 kilomeetri kaugusel ja seetõttu ei tunneta inimesed sellest endale otsest ohtu.



«Me teame, et see projekt on ajalooliselt teile eriline, ja seetõttu tahame inimestele ausalt rääkida, mis riskid sellega kaasnevad,» seletab Bonnell.



Ent millised need ohud siis on? «Väga väikesed,» väidab Bonnell. «Inimesed ei peaks seda toru kartma, sest inseneritöö on maailmatasemel ja selles projektis pole midagi uut ja varem järeleproovimatut,» ütles Bonnell.



Mõni lepib, mõni laidab


Üllataval kombel pole temaga põrmugi päri gaasijuhtme ehitamise algatanud Venemaa kodanikud Marina ja Ljuba, kes on teel sadamas ootavale laevale, et Rootsi sõita.



«Kahjuks ei ole me sellest projektist midagi kuulnud,» väidavad Peterburist turismireisile tulnud sõbrannad. «Kuid niimoodi esmapilgul tundub see kindlasti ohtlik projekt olevat.»



Tõigast, et juhtmeehitust veab nende kodumaa suurfirma Gazprom, ei lase naised end mõjutada.   «Äri äriks, kuid kõike ei maksaks rahaks teha. Teil on ju siin nii ilus, milleks mingit gaasitoru merre vedada. Nii et meie oleme vastu.»



Hoopis leebemalt suhtusid merepõhja plaanitavasse gaasitorusse Nord Streami esitlusbussi taga kaubaautole toidukaste laadinud töömehed Teemu ja Mikael. «Oleme, jah, sellest kuulnud, ja meid see küll ei häiri, las teevad,» olid töömehed ükskõiksed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles