Kaupmehed on hädas kitside ostjatega

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaubanduskeskus.
Kaubanduskeskus. Foto: Liis Treimann

USA president Barack Obama kutsus ameeriklasi üles tarbima varasemal moel ja mitte peitma raha madratsisse. Selline üleskutse oleks kohane ka Eestis, sest tööpuuduse kasv ja palkade kärpimine on pidurdanud järsult ostlemist.


Ostuhirmu ei pisenda ka tõsiasi, et sel aastal jääb tänu Euribori kukkumisele ja autokütuse hinna langusele eestlase rahakotti ligi 7 miljardit krooni rohkem võrreldes eelmise aastaga, kirjutab

Äripäev

. Lisaks tagastab riik tulumaksu kokku 2,4 miljardit krooni. Need miljardid panevad kaupmeeste suu vett jooksma, aga nende kättesaamine ei ole lihtne.

Tarbimise asemel on asutud teadlikumalt säästma. Jaanuari lõpus oli Eesti pankade kontodel hoiuseid kokku 149 miljardit krooni. Sama suur oli maht ka möödunud aasta septembris. Erinevus septembriga on selles, et nelja kuuga on ligi 7 miljardit krooni rännanud arvelduskontodelt tähtajalistele hoiustele.

Inimesi tarbimisele kutsuda kaubanduskeskuste juhid veel ei tihka. «Nad ei võtaks seda soovitust väga tõsiselt, nagu nad ei võtnud ka buumi tipus tõsiselt soovitust pidada natuke ka aru,» märkis Viru keskuse juht Ants Vasar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles