Hiinas mõisteti vangi 20 terrorismis süüdistatud uiguuri

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uiguurid protesteerimas Xinjiangi pealinnas Ürümqis.
Uiguurid protesteerimas Xinjiangi pealinnas Ürümqis. Foto: SCANPIX

Hiina läänepiirkonna Xinjiangi kohtud määrasid 20 inimesele kuni 15-aastase vanglakaristuse internetis separatismile ja «pühale sõjale» õhutamise eest, ütles riigimeedia täna.

Uiguuri autonoomses piirkonnas elavate moslemite esindajad mõistsid kohtuotsuse hukka. Nende sõnul püütakse vaigistada Pekingi poliitika kriitikuid, vahendas AFP.

«Need kurjategijad kasutasid mobiiltelefone ja teisi meediavahendeid, et vaadata, kopeerida ja avaldada «pühale sõjale» ja terrorismile õhutavaid pilte ja audiovisuaalseid materjale,» teatati kohtuprotsessi aruandes.

«Nad kasutasid väliseid kõvakettaid, et õhutada inimesi separatismi, äärmusliku usuliikumise ja terrorismiga seotud kuritegudele, või kasutasid internetti, et laadida alla ja edasi saada audiovisuaalseid materjale ja dokumente äärmusliku usuliikumise kohta.»

Xinjiang on koduks umbes üheksale miljonile turgikeelsele islamiusulisele uiguurile, kes süüdistavad Hiina juhte nende usulises ja poliitilises tagakiusamises.

Kohtuotsused määrati pärast seda, kui Xinjiangi piirkonna juht teatas eelmisel kuul, et separistide vastu tuleb võidelda «raudse rusikaga».

2009. aastal ründasid uiguurid regiooni pealinnas Ürümqis hiinlasi ning rahutustes hukkus ligi 200 inimest.

«Hiina määrab rangeid karistusi uiguuridele, kes kasutavad internetti ametivõimude poolt mittekontrollitud informatsiooni saamiseks ja Hiina poliitika vastaste ideede väljendamiseks,» ütles Maailma Uiguuride Kongressi pressiesindaja Dilxat Raxit AFP-le.

«Need inimesed otsivad vabadust ning võitlevad ühiskondliku tagakiusamise vastu,» lisas Raxit.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles