Ivar Puura: dioksiine ei ole piisavalt uuritud

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivar Puura
Ivar Puura Foto: Ain Protsin/Postimees
Eesti Teaduste Akadeemia looduskaitsekomisjoni liikme Ivar Puura kommentaar Nord Streami gaasitoru keskkonnamõjude aruandele.

Dioksiinide ja metüülelavhõbeda vabanemine põhjasetetest gaasitoru ehitamise ajal tekitaks kalade mürgisuse uue laine, mis hävitaks tõenäoliselt Eesti kalanduse ekspordivõimalused ja vähendaks võimalusi Läänemere kala süüa.



Lisaks kantserogeensusele kontsentreeruvad dioksiinid imetavate emade rinnapiimas enam kui 50 korda ning mõjutavad väikelaste arengut - näiteks Soomes on uuritud arvukaid hammaste väärarenguid. Teatud kontsentratsioonide juures mõjutavad dioksiinid ka luustiku arengut.



Nord Streami Espoo keskkonnamõjude aruandes pole dioksiine üldse käsitletud, ehkki sellele on korduvalt tähelepanu juhitud. Enamikku loodusteadlaste sisulistest märkustest ja soovitustest on eiratud.



Tänasest (eilsest - toim) on olnud võimalus tutvuda ka Soome keskkonnamõjude aruandega. Seal on dioksiinidest kui keskkonnamürkidest ühes lõigus põgusalt juttu, kuid lisatud ei ole ühtegi analüüsi ega uuringut.



Eksitavalt on väidetud, et Soome lahe dioksiinidega seotud reostusoht on seotud õhu kaudu levivate ainetega, viidates Soome autorite tööle, mille järeldustes on selgelt öeldud, et reostus pärineb Kymijoki jõe poolt Soome lahte kantud põhjasetetest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles