Lippmaa: nii ohtlikku toru ei tohi lubada

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endel Lippmaa
Endel Lippmaa Foto: Peeter Langovits
Akadeemik Endel Lippmaa kommentaar Nord Streami gaasitoru keskkonnamõjude aruandele.

Keskkonnamõjude aruandes ei käsitleta sõjalistest allikatest pärit mürke, vaid väiksemaid mürgikoguseid, mis on pärit mujalt. Tegelik oht on kaugelt suurem kui selles puudulikus dokumendis ja seetõttu seda tõsiselt võtta ei saa.

Toruehitajad pole lõhkekehi kokku korjanud, vaid kavatsevad neid kohapeal lõhata. See võib kaasa tuua ahelreaktsiooni. Toru läbib just uputamiskohti ning nende kohta meil täpseid andmeid pole.

Kui iga lõhkekeha plahvatab oma pooletonnise jõuga, pole sest suurt lugu. Põhiline mure on, et meres on 350 000 tonni kõige mürgisemaid kemikaale. Need hävitaks lahti pääsedes suure osa Läänemere elust. Aruandes arutatakse vähetähtsaid asju ja tähtsamaid ei puututagi.

Eesti seisukoht on, et toru ehitamine on nii ohtlik, et seda ei saa lubada. Nüüd tahavad ehitajad oma sõjalaevadega mingis ulatuses blokeerida Eesti majandusvete tsooni ning keelata Eesti laevadele sinnapääsu. Sellega nõustuda ei tohi. Praegu tahetakse jõuga arvata osa meie vetest toru ehitamise tsooniks, keelates seal kalalaevade liikumise. Neil ei ole selleks mingit õigust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles