Afganistani rahandusminister sattus korruptsiooniuurimise alla

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani rahandusminister Hazrat Omar Zakhilwal.
Afganistani rahandusminister Hazrat Omar Zakhilwal. Foto: SCANPIX

Afganistani rahandusminister Omar Zakhilwal on uurimise all seoses sellega, et tema pangakontolt ja välisülekannetest avastatud suurte summadega, teatas täna selle riigi korruptsioonivastase võitluse juht. Minister ise eitab vääriti käitumist.


Esimesena teatas rahandusministri kohal lasuvatest kahtlustest eratelekanal Tolo. Telekanal näitas dokumente, mis olid selle ajakirjaniku väitel koopiad tema pangaväljavõtetest ja millest selgub, et ta on aastatel 2007-2011 oma kontole pannud üle miljoni USA dollari.

Telekanali väitel kanti suurem osa raha sealt üle välismaale, muuhulgas näiteks 100 000 dollarit Kanadasse, et osta seal maja.

Zakhilwal ütles intervjuus Tolole, et tal on mitu sissetulekuallikat, muuhulgas pakub ta näiteks konsultatsioone. «Enne Afganistani naasmist olin ma Kanadas majandusõppejõud ja ka konsultandina oli mul hea sissetulek 1500 dollarit päevas,» rääkis minister.

Afganistanis korruptsioonitõrjet juhtiv Azizullah Ludin ütles AFP-le, et Zakhilwali tegevuse osas alustatakse uurimist.

«Rahandusministeeriumis peame me uurima mitmeid kõrge ja keskmise taseme korruptsioonijuhtumeid,» rääkis Ludin. «Uurimismeeskond läheb rahandusministeeriumi laupäeval ja vaatab põhjalikult kõigi neid, sealhulgas ministri enda küsimust.»

Afganistani rahandusministri kuusissetulek palgast ja lisatasudest on tema nõuniku Najibullah Manali sõnul umbes 4000 USA dollarit. Nõunik lisas aga, et enne ministrikssaamist oli Zakhilwali aktiivne professionaalne elu, kus ta sai palka nii kohalikelt kui rahvusvahelistelt organisatsioonidelt.

«Me terviame igasugust uurimist, mille eesmärk on tuua rohkem läbipaistvust selle riigi rahaasjadesse,» ütles Manali. «Siiani on pingutused selles vallas olnud aga suunatud meie ministri isiku mustamisele.»

Suures osas lääneriikide abist elatuvat Afganistani riiki peetakse üheks maailma korrumpeerunumaks.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles