TV3: purjelaev Krusensterni ähvardab arestimise oht

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Purjelaev Krusensterm Tallinna sadamas.
Purjelaev Krusensterm Tallinna sadamas. Foto: Berit-Helena Lamp

Möödunud aastal suure menuga Tallinna merepäevi külastanud maailma suurim purjelaev Krusenstern ei saanud osaleda Londoni olümpiamängude avamisel, kuna Suurbritannia valitsus ähvardas laeva sadamasse sisenemisel arestida.

Krusenstern pidi saabuma Londonisse 27. juulil olümpiamängude avamise päevaks. Laeval olevate 120 kursandi missiooniks oli muu hulgas ka Venemaal Šotsis toimuvate 22. taliolümpiamängude tutvustamine ja Venemaa sportlastele kaasa elamine, vahendas TV3 «Seitsmesed uudised».

Kahjuks reis olümpialinna jäi ära, sest Inglise valitsuse ähvardas laeva sadamasse sisenemisel arestida.

Tüli sai alguse 2010. aastal kui Ameerika Ühendriikide Washingtoni kohus andis välja määruse, mille alusel peab Venemaa välja andma 17. sajandist pärit juudi päritolu raamatute kollektsiooni usuorganisatsioonile.

Vene pool seda teinud ei ole ja nüüd ähvardataksegi neid laeva arestimisega USA ja Suurbritannia sadamates.

Samasuguse ähvarduse on saanud teine Venemaa suur purjelaev, mis üritas ümbermaailma reisi käigus siseneda ühte USA sadamasse.

Tänu sellele ähvardusele muutis Krusenstern oma suvist sõidugraafikut. Krusensterni kodusadamaks on Kaliningrad ja seal haldab teda Kõrgem Kalatööstuslik Mereakadeemia.

Kuni 1991. aastani oli laeva kodusadamaks Tallinn.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles