Rakvere linnapea Andres Jaadla astus tagasi

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Jaadla
Andres Jaadla Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Rakvere linnapea Andres Jaadla katkestas täna oma puhkuse ja teatas tagasiastumisest.

Riigikohus otsustas eile mitte menetleda Rakvere reformierakondlasest linnapea Andres Jaadla määruskaebust Tartu ringkonnakohtu otsuse peale, mille järgi peab Viru maakohus hakkama Jaadla süüasja osaliselt uuesti arutama.

Õigusvaidlused, mis said alguse pärast 2010. aasta võimupööret Rakveres, on olnud pideva avalikkuse tähelepanu all.

«Riigikohtu otsus tähendab seda, et õigusvaidlused lähevad tagasi esimese astme kohtusse ja edasine kohtuvaidlus võib olla pikk. Kinnitan jätkuvalt, et ei näe endal süüd ning olen käitunud linnapeana parima arusaamise järgi seadusandlusest õigel viisil. Mõistlik on aga hetkel taanduda ja käia kohtutee lõpuni volikogu liikmena,» sõnas Jaadla.

Linnavolikogu järgmine korraline istung on 29. augustil.

«Usun, et selleks ajaks on vajalikud dokumendid esitatud ja volikogul läbirääkimised peetud uute võimalike kandidaatite osas,» lisas Jaadla.

Keeruline kohtuprotsess

Maakohus tunnistas Jaadla süüdi korruptsioonivastases seaduses kehtestatud toimingupiirangu teadva rikkumise eest ja mõistis talle rahalise karistuse summas 22 536 eurot.

Süüdistuse kohaselt osales Jaadla ametiisikuna otsuste tegemisel, mis mõjutasid oluliselt temaga seotud ettevõtete ja juriidiliste isikute majandushuve. Ringkonnakohus leidis aga, et maakohus on jätnud selles osas Jaadla süüdimõistmise täielikult sisustamata ja motiveerimata.

Tartu ringkonnakohus tühistaski 14. mai määrusega osaliselt Viru maakohtu selle aasta 16. veebruari otsuse Rakvere linnapea Andres Jaadla süüdistuses korruptsioonivastases seaduses kehtestatud toimingupiirangu teadva rikkumise eest.

Ringkonnakohus tühistas maakohtu otsuse Jaadla süüditunnistamises ja karistamises huvide konfliktiga seonduvates episoodides, kuna selles osas on maakohus otsuses põhjenduse puudumisega oluliselt rikkunud kriminaalmetlusõigust. Samas jättis ringkonnakohus maakohtu otsuse muutmata iseendaga tehingute sõlmimise episoodides, kuna selles osas on maakohtu otsus kriminaalkolleegiumi hinnangul seaduslik ja põhjendatud.

Tühistatud osas saatis ringkonnakohus kriminaalasja maakohtule uue otsuse tegemiseks samas kohtukoosseisus.

Andres Jaadla pani süüdistuse kohaselt aastatel 2007–2008 linnapeana oma töö- ja teenistuskohustuste täitmise raames korduvalt toime erinevaid korruptsioonivastases seaduses sätestatud toimingupiirangute rikkumisi. Teda süüdistatakse linna esindajana tema endaga seotud äriühingutega OÜ Kesklinna Pargid, OÜ Rakvere Elamuhooldus ja Rakvere Linnahoolduse OÜ tehingute tegemises ja ka antud äriühingute majandushuve oluliselt mõjutavates küsimustes linnavalitsuse istungitel otsuste tegemises osalemises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles