Sotsid: haldusreformi plaan on veel toores

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Regionaalminister Siim Kiisler.
Regionaalminister Siim Kiisler. Foto: Elmo Riig / Sakala

Sotsiaaldemokraatide fraktsioon avaldas pärast tänast kohtumist regionaalministriga muret, et Kiisleri reformikavas sisalduvad mitmed küsimused haldusreformi maksumuse ja põhiseadusega vastavuse kohta, millele minister ei suuda veel vastata.

«Olukorras, kus Eesti vajab haldusreformi nagu hapnikku, valmistas regionaalministri toores plaan meile teatud mõttes pettumuse,» ütles sotsiaaldemokraadist maaelukomisjoni esimees Kalev Kotkas.

«Tahame haldusreformiga edasi minna, aga väljakäidud kavas on liiga palju vastamata küsimusi,» ütles Kotkas pärast kohtumist.

Sotsiaaldemokraadid on väga huvitatud terviklikust haldusreformist, mille tulemusena Eesti regionaaltasandi ülesanded saavad täidetud ja teenused paranevad, aga omavalitsuste arvu vähendamine ei saa olla haldusreformi ainuke eesmärk.

«Konkreetsele küsimusele, kui palju reform maksab, ei olnud ministril vastust. Samuti puudub selge nägemus reformi lõpptulemusena saadavast halduskorraldusest,» jäid vastamata Kalev Kotakse küsimused.

Regionaalministri sõnul möödus kolmapäevane kohtumine SDE fraktsiooniga äärmiselt konstruktiivses õhkkonnas, kus toimus sisuline arutelu nii reformi läbiviimise üldpõhimõtete, kui ka mitmete detailide üle.

«Minu jaoks jäi sellelt kohtumiselt kõlama kaks olulist põhimõtet. Esiteks, et sotsiaaldemokraadid on väga huvitatud reformiga kiiresti edasiliikumisest ning teiseks, et minu nägemus praeguste maakondade suurusest lähtuvatest omavalitsustest kattub suuresti sotside omaga. Mul on hea meel, et meil on nii ühine huvi reform läbi viia, kui ka suur sisuline ühisosa selle protsessi osas,» ütles regionaalminister Siim Kiisler.

Samuti on haldusreformi ajakavas sotside hinnangul mitmeid vasturääkivusi, näiteks väga paljud vajalikud toiminguid jäävad lühikese perioodi sisse.

SDE hinnangul võib reformikava olla vastuolus põhiseadusega, millele on viidanud mitmed riigiõiguse eksperdid.

«Andsime ministrile ülesande esitada täiendav analüüs haldusreformikava vastavuse kohta põhiseadusega,» ütles Kotkas. «Kui haldusreformi teostamine eeldab ka põhiseaduse kiiret muutmist, siis pole see tänavu enam mingil juhul võimalik.»

SDE heitis regionaalministrile ette seda, et esimest korda mullu reformiidee välja käinud regionaalminister Siim-Valmar Kiisler hoidis sisulist arutelu sel teemal pool aastat varjusurmas.

«On kahetsusväärne, et nii olulisi otsuseid tuleb teha nüüd ülepeakaela kiirustades,» kommenteeris Kotkas.

«Sotsidele teeb muret muidugi ka asjaolu, et haldusreformi eelnõu ei taga kõigi ühinevate valdade esindatust uues suures volikogus,» lisas Kalev Kotkas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles