Annan: USA ja Venemaa suudaksid Süüria katastroofist päästa

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Purustatud mošee ja tanki riismed Süürias Azaziz.
Purustatud mošee ja tanki riismed Süürias Azaziz. Foto: SCANPIX

Venemaa ja USA president Vladimir Putin ja Barack Obama peavad ilmutama julgust ja liidriomadusi, et päästa Süüria katastroofist, kirjutas ÜRO ja Araabia Liiga Süüria-eriesindaja ametist tagasi astunud Kofi Annan ajalehes Financial Times ilmunud artiklis.

«Süüria võidakse ikka veel päästa kõige halvemast katastroofist. Ent see nõuab ÜRO Julgeolekunõukogu alalistelt liikmetelt, kaasa arvatud president Putinilt ja Obamalt julgust ja liidriomadusi,» osutab Annan artiklis, mis kannab pealkirja «Minu viimased soovitused selle kohta, kuidas Süüriat päästa».

Annan tunnistab ilmselgeks fakti, et Süüria president Bashar al-Assad peab lahkuma, ent leiab, et sõjaline sekkumine ei suuda kriisi lahendada.

«Sõjalised vahendid iseenesest ei saa kriisile lõppu teha. Samuti ei saa aidata ka poliitilised vahendid, kui need pole kõikehõlmavad ega kaasa kõiki konfliktipooli.»

«Kõik riigid, kellel on mõjuvõimu Süüria konfliktipooltele, peavad ühendama oma jõupingutused ja veenma neid pooli kriisi poliitilise lahenduse hädavajalikkuses,» kirjutab Annan.

Muu hulgas peavad Venemaa, Hiina ja Iraan üheskoos veenma Süüria juhtkonda kursimuutuse
vajalikkuses ning poliitilise ülemineku kava järgimises, samuti veenma ennast selles, et praegune Süüria juhtkond on legitiimsuse kaotanud.

Annan leiab, et esimese sammu peavad tegema just nimelt Süüria võimud, kuna «nende kompromissitus ja keeldumine järgida rahumeelse lahenduse kava on peamiseks takistuseks rahumeelsele poliitilisele protsessile».

Samas toonitab Annan, et USA, Suurbritannia, Prantsusmaa, Türgi, Saudi Araabia ja Katar peavad veenma Süüria opositsiooni osalema kõikehõlmavas poliitilises protsessis.

Annan teatas eile eriesindaja ametist lahkumisest, kuna tema rahukava ei ole tulemusi andnud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles