Kõigi aegade parim film on «Peapööritus»

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Peapööritus»: Jimmy Stewart ja Kim Novak.
«Peapööritus»: Jimmy Stewart ja Kim Novak. Foto: Repro

Üks maailma mõjukamaid filmiajakirju, Londonis väljaantav Sight & Sound, mis selgitab iga kümne aasta järel välja kõigi aegade parimad filmid, tegi teatavaks järjekordse küsitluse esialgsed tulemused – võidukaks osutus Alfred Hitchcocki «Peapööritus» («Vertigo»).


Koguni viiel eelmisel korral, 1962. aasta küsitlusest peale esikohal püsinud Orson Wellesi «Kodanik Kane» pidi sedapuhku leppima teise kohaga, kaht filmi jäi lõpuks lahutama 34 häält. Mõõduvõtt oli pinev juba kümme aastat tagasi: siis edestas «Kodanik Kane» «Peapööritust» veel viie häälega.  

Kolmandaks tuli Yasujiro Ozu «Tokyo lugu», neljandaks Jean Renoiri «Mängureeglid», viiendaks Friedrich Wilhelm Murnau’ «Päikesetõus», kuuendaks Stanley Kubricku «2001: kosmoseodüsseia», seitsmendaks John Fordi «Otsijad», kaheksandaks Dziga Vertovi «Inimene filmikaameraga» ja üheksandaks Carl Theodor Dreyeri «Jean D’Arci kannatused». Esikümne lõpetab Federico Fellini «8 1/2».  

Kõige uuem film tiputabelis on «2001: kosmoseodüsseia», mis valmis juba 1968. aastal. Tummfilme on koguni kolm: «Päikesetõus», «Inimene filmikaameraga» ja «Jean D’Arci kannatused», kõik pärit 1920ndate teisest poolest.

1952. aastast peale korraldatav küsitlus, mis peegeldab filmide väärtuse ja tähenduse muutumist ajas, oli tänavu iseäranis esinduslik: osales 846 kriitikut, teadlast, levitajat ja festivalijuhti kogu maailmast, sh Eestist. Nimetada tuli kümme parimat linateost, sõltumata kohast vastaja edetabelis sai iga film ühe hääle. Kokku sai hääli 2045 filmi.

Samalaadse küsitluse viis Sight & Sound läbi ka režissööride seas ja seal tuli esikohale «Tokyo lugu». «Peapööritus» jagab koos Francis Ford Coppola «Ristiisa» esimese filmiga 7. ja 8. kohta. Teine ja kolmas on samuti võrdse arvu häältega «2001: kosmoseodüsseia» ja «Kodanik Kane».

Esikümnes on veel «8 1/2» (4.), Martin Scorsese «Taksojuht» (5.), Francis Ford Coppola «Tänapäeva apokalüpsis» (6.), Andrei Tarkovski «Peegel» (9.) ja Vittorio De Sica «Jalgrattavargad» (10.).

Ka see küsitlus oli esinduslik: vastas 358 filmilavastajat, sh Martin Scorsese, Woody Allen ja Quentin Tarantino.

Lõplikud tulemused avaldab ajakiri Sight & Sound peagi ilmuvas augustinumbris.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles